Приветствую Вас Гость | RSS Понедельник
29.04.2024, 07:01
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Ноябрь 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2007 » Ноябрь » 30 » 30.11.07 ІІІ Український муніципальний форум
30.11.07 ІІІ Український муніципальний форум
18:03
З 30 листопада по 1 грудня 2007 р. в Києві проходить ІІІ Український муніципальний форум.
За два дні роботи його учасники, а це близько 400 міських, селищних і сільських голів, розглянуть питання розвитку територіальних громад, ефективного управління на місцевому рівні, реформування ЖКГ, формування місцевих бюджетів, земельних відносин.

У рамках Форуму відбудуться науково-практична конференція “Актуальні проблеми розвитку місцевого самоврядування в умовах конституційної реформи в Україні” та Загальні збори Асоціації міст України та громад.

У роботі Форуму беруть участь народні депутати України, представники Секретаріату Президента України, уряду, партнерських організацій.

Такі значимі зібрання Асоціація міст України та громад проводить щорічно, напередодні Дня місцевого самоврядування, яке Україна відзначає 7 грудня.

За рік, який минає, в життєдіяльності органів місцевого самоврядування не відбулося суттєвих змін. Асоціація міст України неодноразово публічно заявляла, що практично всі ініціативи Асоціації, спрямовані на формування належної законодавчої основи місцевого самоврядування, поліпшення ресурсного забезпечення територіальних громад систематично ігноруються органами державної влади незалежно від партійної належності парламентської більшості.

Ресурсне забезпечення територіальних громад не дозволяло в минулому і не дозволяє сьогодні виконувати конституційні завдання та функції місцевого самоврядування. З року в рік відбувається недофінансування виконання делегованих повноважень в розмірі 9 – 10 млд. грн. (в тому числі така ситуація передбачена і в проекті Закону України “Про Державний бюджет України на 2008 рік”), в якому практично відсутні кошти для соціально-економічного та культурного розвитку територіальних громад, не вкладаються необхідні інвестиції в розвиток житлово-комунальної інфраструктури міст.

Незважаючи на позицію Асоціації, Держкомзем України заблокував прийняття закону України “Про державний земельний кадастр” та зміни до земельного законодавства. Загрозливого характеру набуває практика безоплатної передачі у приватну власність земель загального користування з одночасною зміною їх цільового призначення – для ведення особистого селянського господарства та інших потреб.

Загальне обурення у членів АМУ викликає чинне законодавство про тендерну процедуру закупівель за бюджетні кошти, прийняте всупереч рішучим запереченням Асоціації та органів місцевого самоврядування, а всі наші ініціативи щодо його вдосконалення, незважаючи на обіцянки керівників держави, не були враховані.

Асоціація та представники муніципальної громадськості рішуче заперечували запровадження пропорційної виборчої системи на місцевих виборах. Сьогодні місцеві ради перетворилися в корпоративні бізнес-групи по лобіюванню власних інтересів.

Третій рік Верховна рада України саботує прийняття Закону України “Про асоціації та інші об’єднання органів місцевого самоврядування” та Постанови Кабінету Міністрів України про регламент взаємовідносин органів місцевого самоврядування з органами державної влади по усіх проблемних питаннях місцевого самоврядування.

Зважаючи на те, що в державі не створено ефективної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації посадовців місцевого самоврядування, АМУ комплексно підійшла до проблеми навчання посадових осіб місцевого самоврядування та підвищення їх кваліфікації. Це стало можливим завдяки впровадження проекту “Розширення навчальних послуг та дорадчої допомоги” – трирічного проекту, що виконується завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку.

На сьогодні розроблено 19 навчальних програм (всього заплановано 20), впроваджено курси дистанційного навчання, проведено низку тренінгів, фахових майстерень. Загалом освітніми програмами за два роки охоплено 20 164 працівники органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад.

На Загальних зборах відбудеться нагородження переможців всеукраїнських конкурсів, які започаткувала Асоціація:
• дитячого малюнку “Моє рідне місто”;
• серед ЗМІ на краще висвітлення теми місцевого самоврядування;
• творчих робіт “Якби мером був я”;
• краще регіональне відділення.

Учасники ІІІ Українського муніципального форуму планують прийняти Заяву Загальних зборів щодо законодавчої основи місцевого самоврядування та ресурсного забезпечення територіальних громад, а також Звернення до Президента України з приводу систематичних порушень прав та законних інтересів місцевого самоврядування в сфері земельних відносин.

У проекті цих документів зазначені вимоги учасників Форуму, а саме:

1. До Верховної Ради України – терміново приступити до обговорення та прийняття Законів України “Про Кабінет Міністрів України (нова редакція)” та “Про об’єднання органів місцевого самоврядування”, в яких визначити цивілізовану процедуру взаємовідносин Верховної Ради України і Уряду України та органів місцевого самоврядування як в бюджетному, так і в законотворчому процесі з метою врахування загальнодержавних і місцевих інтересів та встановлення відповідальності за порушення прав територіальних громад.

2. До Президента України – терміново скликати Конституційну асамблею та розпочати розробку Народної Конституції України, в якій передбачити двопалатну структуру парламенту України, що забезпечить реальне представництво інтересів місцевого самоврядування в законодавчій гілці влади.

Довідка.
АМУ – добровільне об‘єднання територіальних громад міст, районів у містах, сіл і селищ. Створена в 1992 році. До складу АМУ входить 538 членів.
АМУ бере активну участь у формуванні законодавчої бази місцевого самоврядування, реформуванні бюджетної політики та міжбюджетних відносин, надає інформаційну, організаційну та консультативну допомогу своїм членам, опікується питаннями підготовки та перепідготовки муніципальних кадрів, співпрацює з міжнародними організаціями.
Просмотров: 1238 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024