Приветствую Вас Гость | RSS Пятница
29.03.2024, 07:11
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Март 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Март » 28 » 28.03.08 Чи можна щось змінити у системі ЖКГ за 100 днів?
28.03.08 Чи можна щось змінити у системі ЖКГ за 100 днів?
14:48

Саме над різними аспектами цього питання довелося задуматися учасникам чергової колегії Міністерства з питань житлово-комунального господарства України, яка відбулась 27 березня. Представники областей просять збільшити фінансування з державного бюджету ніби-то на реформування галузі. Але Мінстерством проведено аудит і з’ясовано, що скільки б коштів не було виділено – змін не буде, якщо не реформувати систему відносин у житлово-комунальному господарстві. Так, у 2007-му році сума асигнувань з державного бюджету на підтримку житлово-комунальної сфери сягнула двох з половиною мільярдів гривень, фінансування об’єктів здійснювалось відповідно до шести бюджетних програм та п’яти субвенцій. Наскільки ефективно вони були використані свідчать результати аудиту, проведеного Мінжитлокомунгоспом.

На колегію було запрошено заступників голів обладміністрацій та керівників підрозділів обладміністрацій, до компетенції яких належать питання житлово-комунального господарства регіонів. Саме для них прозвучало на колегії звернення Міністра з питань житлово-комунального господарства України Олексія Кучеренка про запровадження прямої відповідальності чиновників цієї ланки за використання на місцях коштів з державного бюджету, що виділяються на розвиток житлово-комунального господарства.

У 2008-му році саме вони, за новими правилами, мають обрати претендентів з числа місцевих підприємств ЖКГ, що потребують і заслуговують на різні форми державної фінансової підтримки й проконтролювати процес використання коштів. Адже Міністерство перевірило й проаналізувало стан використання бюджетних коштів за 2007-й рік та дійшло висновку, що використано їх переважно на “латання дірок”, а не на інвестування капітальних вкладень. Місцеві органи влади довели, що не готові до підготовки проектів ефективного використання зазначеного фінансування. Непоодинокими є випадки зловживань та розкрадання державних коштів, що суттєво знизило ефективність державної підтримки галузі.

Як зазначив Міністр Олексій Кучеренко, обласні адміністрації є провідниками державної політики на місцях, тому керівники відповідних управлінь ЖКГ мають зрозуміти, що вони є представниками Міністерства з питань житлово-комунального господарства у своїх регіонах, а не представниками (прохачами коштів) регіонів у Міністерстві, отже і їхні завдання необхідно привести у відповідність до засад нової державної житлової політики, спрямованої на забезпечення потреб людини та розвиток житлово-комунального господарства у нових ринкових умовах.

Яскравим прикладом реального стану справ у житлово-комунальній галузі стали результати державного фінансового аудиту та комплексного аудиту, запровадженого цього року і вже проведеного Мінжитлокомунгоспом у чотирьох областях України – Київській, Луганській, Херсонській та Закарпатській. Про результати аудиту на колегії повідомив керівник однієї з груп аудиторів, заступник Міністра з питань житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак.

Заступник Міністра навів кричущі факти виявлених зловживань. Зокрема, у Закарпатті майже половина існуючих очисних споруд області потребує реконструкції, а в місті Ужгороді - негайної реконструкцій. Адже одна з очисних споруд міста знаходиться в аварійному стані і більше третини стічних вод без очистки скидаються прямо в річку Уж. Ще у 2004-му році було виділено на реконструкцію очисних споруд Ужгорода 21 млн. гривень, але фірма, яка виграла тендер і субпідрядник робіт зникли разом з грошима.

Зношеність основних фондів комунальних підприємств водопровідно-каналізаційного господарства Луганської області сягає 62%, магістральних водогонів 88%. У більшості міст області вода подається за графіком по 2-3 години кілька разів на тиждень. Луганська обласна Рада бачить вихід із кризи водопостачання у передачі в концесію обласного підприємства водозабезпечення «Луганськвода». Формально було проведено відповідний конкурс, за некоректними умовами якого, ні учасником, ні тим більше переможцем не міг стати ніхто крім, російської компанії з Санкт- Петербургу.

На колегії Міністерства особливу увагу було приділено використанню коштів Держбюджету в 2007-му році на заходи з розвитку і реконструкції централізованих систем водопостачання та водовідведення. Адже збільшення фінансування за цими статтями не підвищило надійності систем, не зменшило втрат питної води та не поліпшило її якості. У 2007-му році Урядом не було дотримано принципу справедливості й неупередженості бюджетної системи й перевагу віддано фінансуванню Донецької, Харківської і Луганської областей, які отримали 64% загального обсягу бюджетних коштів. Враховуючи це, колегія вирішила розробити зміни до Загальнодержавної програми «Питна вода України» на 2006-2020 роки та забезпечити заходи контролю за її виконанням.

У ці дні Кабінет Міністрів України підводить підсумки роботи протягом перших ста днів. Проаналізовано здобутки і прорахунки у роботі й Міністерством з питань житлово-комунального господарства України. Звичайно, протягом такого короткого проміжку часу неможливо досягнути кардинальних змін у діяльності підприємств житлово-комунального господарства. Проте фахівцями Мінжитлокомунгоспу розроблено документи і здійснено заходи, що дають змогу закласти основи нових стосунків у цій системі. Вони відповідають засадам нової житлової політики держави, здатні покласти край свавіллю монополій на ринку комунальних послуг, суттєво оптимізувати якість і вартість послуг, підтримати появу нових власників житла шляхом створення ОСББ, виважено обрати інвесторів для підприємств ЖКГ. Колегія визнала роботу Міністерства за перші сто днів задовільною.

Детальну інформацію щодо результатів роботи Мінжитлокомунгоспу протягом 100 днів, проблемних питань, розглянутих на колегії 27 березня, висновків аудиту в регіонах можна знайти на Інтернет-сайті Міністерства: www.minjkg.gov.ua, за відповідними рубриками.

Просмотров: 983 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024