Приветствую Вас Гость | RSS Вторник
30.04.2024, 12:36
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Май 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Май » 6 » 06.05.08 Олексій Кучеренко: опалювальний сезон пройдено стабільно. Але до наступного доведеться «готувати санчата влітку»
06.05.08 Олексій Кучеренко: опалювальний сезон пройдено стабільно. Але до наступного доведеться «готувати санчата влітку»
20:07

Саме таку оцінку – «стабільно» - дав роботі українських теплоенергетиків Міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко 6 травня у Судаку на Всеукраїнській нараді з підбиття підсумків опалювального сезону 2007-2008 років. І окреслив стратегічні завдання модернізації галузі до нового опалювального сезону та роботи в умовах економії енергоносіїв.

Під час підготовки до опалювального сезону на підприємствах галузі виникали проблеми, зокрема, на Одеській теплоцентралі, ТЕЦ ДП Первомайський «Хімпром» та Херсонській ТЕЦ. Але практично у всіх регіонах України опалювальний сезон було розпочато вчасно - 15 жовтня. Взимку аварійні ситуації виникали час від часу на підприємствах теплоенергетики Луганської, Харківської, Дніпропетровської областей. Проте ситуація була напруженою з іншої причини – постачальники газу відмовляли підприємствам теплоенергетики в укладанні договорів й відповідно не давали ліміту на газ.

Міжвідомчою робочою групою, створеною за ініціативою Кабміну, було проведено перевірку з цього питання та зроблено відповідний висновок : робота ДК «Газ України» з підприємствами теплокомуненерго за «давальницькою схемою» є неприйнятною з правової і економічної точки зору й з 2008-го року такі відносини припинено. З метою врегулювання питання розрахунків за спожитий підприємствами комунальної теплоенергетики природний газ, Міністерство з питань ЖКГ звернулось до НАК «Нафтогаз України» з вимогою провести зарахування коштів, які надходили від підприємств в якості оплати за спожитий у 2008-му році газ, у відповідності з призначенням платежів, а не компенсувати ними борги минулих років.

Разом з тим, на думку Міністра з питань ЖКГ Олексія Кучеренка,- неправомірні дії монополістів не знімають відповідальності з керівників підприємств галузі та органів місцевого самоврядування за проведення своєчасних розрахунків за використані енергоносії та підвищення платіжної дисципліни споживачів житлово-комунальних послуг. З початку року підприємствами спожито природного газу на суму 3,9 млрд. грн., а оплачено лише 1,9 млрд. грн. за поточне споживання і 1,1 млрд. грн. заборгованості за минулий рік. Найнижчий рівень платежів спостерігається у Луганській, Харківській областях, АР Крим, - від 28 до 33%.

Одним із факторів, що значно впливає на стабілізацію фінансово-економічного стану підприємств комунальної теплоенергетики, є тарифна політика. Зараз в регіонах запроваджені три види тарифів для населення. Порівняльний аналіз роботи підприємств засвідчив, що найефективнішим є двухставковий тариф. З метою вдосконалення механізму формування тарифів у сфері теплопостачання, забезпечення економічної обґрунтованості відповідних витрат прийнято рішення про внесення змін до постанови Кабміну № 955 щодо впровадження порядків формування тарифів окремо на виробництво, транспортування і постачання теплової енергії. Розробкою пропозицій до змін у законодавчій та нормативно - правовій базі нині займається створений Департамент державного регулювання. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України», розроблений Мінжитлокомунгоспом, передбачає застосування механізму корекції тарифів за прискореною процедурою у зв’язку із змінами цін на енергоносії та запровадженням заходів з енергозбереження.

Протягом останніх років поступово поліпшується технічний стан інфраструктури та систем тепло забезпечення населених пунктів. На даний час підприємствами усіх форм власності експлуатується 29965 котелень. Із 69800 встановлених котлів 23.7% експлуатуються більше 20 років (минулорічний показник складав 25%). Загальна протяжність магістральних мереж складає 35754 км., з яких у ветхому й аварійному стані знаходяться 5185 км – 14,5% ( минулого року – 15%).

Для прискорення технічного переоснащення житлово-комунального господарства територіальних громад держава щороку надає фінансову підтримку. Цього року з метою запобіганню розпилення бюджетних коштів, ресурси сконцентровано в рамках однієї бюджетної програми – „Загальнодержавної програми реформування житлово-комунального господарства України”: на здешевлення кредитів для виконання цієї програми у розмірі 850 млн. гривень; на придбання основних матеріалів і обладнання для виконання будівельно-монтажних робіт з модернізації систем теплозабезпечення житлових будинків – 370,5 млн. гривень; передбачена субвенція на заходи з енергозбереження, зокрема, оснащення інженерних вводів багатоквартирних будинків засобами обліку споживання води і теплової енергії, ремонт і реконструкцію теплових мереж та котелень, будівництво газопроводів і газифікацію населених пунктів у розмірі 600 млн. гривень.

Як зазначив Міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко, Україна має можливості додатково залучати зовнішнє фінансування для переоснащення підприємств галузі. Дієвим механізмом в рамках Кіотського протоколу є залучення іноземних інвесторів з метою скорочення обсягу викидів парникових газів. Такі проекти з реконструкції систем централізованого теплопостачання вже запроваджуються в Чернігівській і Донецькій областях та АР Крим. На стадії розробки і розгляду проекти по Луганській, Рівненській, Харківській областям, містам Одеса, Житомир, Хмельницький, Дніпропетровськ, Вінниця.

Одним з першочергових завдань, спрямованих на поліпшення стану справ у сфері теплопостачання вже сьогодні, є оптимізація схем теплопостачання кожного населеного пункту. З цією метою Міністерством з питань ЖКГ вже розроблено й затверджено «Методичні рекомендації з розробки енерго- й еколого ефективних схем теплопостачання населених пунктів України». Міністр Олексій Кучеренко прийняв рішення про створення державного підприємства «Єкспертно-методичний центр з питань розробки й впровадження оптимізованих схем теплопостачання населених пунктів», завданням якого є впорядкування цих процесів з метою створення конкурентного середовища на ринку послуг з теплопостачання, підвищення інвестиційної привабливості галузі, запровадження енергоефективних технологій та створення умов для підвищення якості послуг, що надаються споживачам.

Крім того, у 2008-му році міністерством з питань ЖКГ та Інститутом теплофізики НАН України розпочато роботу з розробки регіональних програм модернізації комунальної теплоенергетики.

Просмотров: 1081 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024