Приветствую Вас Гость | RSS Воскресенье
05.05.2024, 03:38
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Май 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Май » 13 » 13.05.08 Мінжитлокомунгоспом розпочато регіональні програми модернізації комунальної теплоенергетики
13.05.08 Мінжитлокомунгоспом розпочато регіональні програми модернізації комунальної теплоенергетики
19:15

У житлово-комунальному секторі країни завершився опалювальний сезон 2007-2008 років. Його підсумки підбито днями на Всеукраїнській нараді у м. Судак (АР Крим), окреслено стратегічні завдання модернізації галузі та її підготовки до роботи в новому опалювальному сезоні.  

  Було відмічено, що нинішньої зими аварійні ситуації виникали час від часу на підприємствах теплоенергетики Луганської, Харківської, Дніпропетровської областей. Проте ситуація була напруженою з іншої причини – постачальники газу відмовляли підприємствам теплоенергетики в укладанні договорів й відповідно не давали ліміту на газ. Для з’ясування всіх обставин, що стосуються цієї проблематики, Кабінет Міністрів України ініціював створення міжвідомчої робочої групи. Згідно з її висновком, робота ДК „Газ України” з підприємствами теплокомуненерго за давальницькою схемою є неприйнятною з правової і економічної точки зору. З 2008-го року такі відносини припинено. З метою врегулювання питання розрахунків за спожитий підприємствами комунальної теплоенергетики природний газ Міністерство з питань житлово-комунального господарства звернулось до НАК „Нафтогаз України” з вимогою провести зарахування коштів, які надходили від підприємств в якості оплати за спожитий у 2008-му році газ, у відповідності з призначенням платежів, а не компенсувати ними борги минулих років.

  Разом з тим, на думку Міністра з питань житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка, неправомірні дії монополістів не знімають відповідальності з керівників підприємств галузі та органів місцевого самоврядування за проведення своєчасних розрахунків за використані енергоносії та підвищення платіжної дисципліни споживачів житлово-комунальних послуг. З початку року підприємствами спожито природного газу на суму 3,9 млрд. грн., а оплачено лише 1,9 млрд. грн. за поточне споживання і 1,1 млрд. грн. заборгованості за минулий рік. Найнижчий рівень платежів спостерігається у Луганській, Харківській областях, АР Крим, - від 28 до 33%.

  Одним із факторів, що значно впливає на стабілізацію фінансово-економічного стану підприємств комунальної теплоенергетики є тарифна політика. Зараз в регіонах діє три види тарифів для населення. Порівняльний аналіз роботи підприємств засвідчив, що найефективнішим є двухставковий тариф. З метою вдосконалення механізму формування тарифів у сфері теплопостачання, забезпечення економічної обґрунтованості відповідних витрат прийнято рішення про внесення змін до Постанови Кабміну № 955 від 10 липня 2006 року „Про затвердження Порядку формування тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води”. 

Як стверджують в Міністерстві, протягом останніх років відбувалось поступове поліпшення технічного стану інфраструктури та систем теплозабезпечення населених пунктів. На даний час підприємствами усіх форм власності експлуатується 29965 котелень. Із 69800 встановлених котлів 23,7% експлуатуються більше 20 років (минулорічний показник складав 25%). Загальна протяжність магістральних мереж 35754 км., з яких у ветхому й аварійному стані знаходяться 5185 км – 14,5% ( минулого року – 15%).

  За інформацією Мінжитлокомунгоспу, для прискорення технічного переоснащення житлово-комунального господарства територіальних громад з державного бюджету України цього року буде надано таку фінансову підтримку: для компенсації відсотків за кредитами в цілому по галузі 850 млн. гривень; на придбання основних матеріалів і обладнання для виконання будівельно-монтажних робіт з модернізації систем теплозабезпечення житлових будинків – 370,5 млн. гривень; передбачена субвенція на заходи з енергозбереження, зокрема, оснащення інженерних вводів багатоквартирних будинків засобами обліку споживання води і теплової енергії, ремонт і реконструкцію теплових мереж та котелень, будівництво газопроводів і газифікацію населених пунктів у розмірі 600 млн. гривень, з них 20% на пристрої обліку.

  На переконання Олексія Кучеренка, Україна має можливості додатково залучати зовнішнє фінансування для переоснащення підприємств галузі. Дієвим механізмом в рамках Кіотського протоколу є залучення іноземних інвесторів з метою скорочення обсягу викидів парникових газів. Такі проекти з реконструкції систем централізованого теплопостачання вже запроваджуються в Чернігівській і Донецькій областях та АР Крим. На стадії розробки і розгляду проекти по Луганській, Рівненській, Харківській областям, міста Одеса, Житомир, Хмельницький, Дніпропетровськ, Вінниця.

  Одним з першочергових завдань, спрямованих на поліпшення стану справ у сфері теплопостачання вже сьогодні є оптимізація схем теплопостачання кожного населеного пункту. З цією метою Міністерством з питань житлово-комунального господарства затверджено „Методичні рекомендації з розробки енерго- й еколого ефективних схем теплопостачання населених пунктів України”. Там вважають за доцільне створення державного підприємства „Експертно-методичний центр з питань розробки й впровадження оптимізованих схем теплопостачання населених пунктів”. Його завдання - впорядкування цих процесів з метою створення конкурентного середовища на ринку послуг з теплопостачання, підвищення інвестиційної привабливості галузі, запровадження енергоефективних технологій та створення умов для підвищення якості послуг, що надаються споживачам. Крім того, у 2008-му році Міністерством з питань житлово-комунального господарства та Інститутом теплофізики НАН України розпочато роботу з розробки регіональних програм модернізації комунальної теплоенергетики.

 

Просмотров: 1172 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024