Приветствую Вас Гость | RSS Понедельник
06.05.2024, 19:54
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Май 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Май » 29 » 29.05.08 І заживуть вони, як у раю…
29.05.08 І заживуть вони, як у раю…
18:40

Чи можна знайти хоч одного кременчужанина, кого більш-менш задовольняє стан міського комунального господарства та рівень послуг ГЖЕПів? Затяжний комунальний занепад може нарешті завершитися – так, у всякому випадку, прогнозує міська влада. У планах – створення приватних управляючих кампаній і реорганізація ГЖЕПів. Що з цього може вийти? «Кременчуцька Панорама» поспілкувалася з мешканцями інших міст, де комунальну революцію вже здійснили. Чи живуть вони тепер, як в раю?

Друге пришестя

У м. Краматорськ Донецької області з’явилася одна з перших управляючих компаній в Україні. Структура під назвою «Служба єдиного замовника» (СЕЗ) упродовж 5-ти років виконувала менеджмент (у простонародді – управління) житловим фондом. СЕЗ збирала кошти з мешканців, вирішувала, куди їх витрачати, і слідкувала за якістю виконання робіт ГЖЕПами. Досвід Краматорська вивчали інші міста України, а тим часом благородна ідея поступово перетворювалася на чергову зміну вивіски. «На мій погляд, нічого не змінилося, - розповіла нам колега з Краматорська, журналіст Римма З. – В усякому разі, якість послуг не стала кращою».

У цьому році на комунальну сферу Краматорська чекало нове вливання «свіжої крові» – у місто прийшла управляюча компанія «Коменерго». Ця потужна структура із відділеннями в інших містах України і, як кажуть, російським корінням взяла на себе і частину функцій ГЖЕПів. Друга спроба Краматорська навести лад у комунальній сфері міста виявилася якщо не більш вдалою, то хоча б зовні ефектною. «Коменерго» завезла навіть німецьку прибиральну техніку, але, на жаль, на наших вулицях використовувати її недоцільно, - продовжує наша співрозмовниця з Краматорська. – Утім, зміни на краще помітні. За останні півроку на подвір’ях стало чистіше, пофарбували та огородили місця для сміттєвих контейнерів, декому ремонтують під’їзди, облаштовують дитячі майданчики чи роблять лави». Краматорський міський голова Геннадій Костюков зауважує, що управляюча компанія вирішуватиме поточні питання тоді, як проблеми капітального ремонту ляжуть на плечі, в основному,  міської влади.

«Ухилятися від зла і творити благо…»

Мер Микола Глухов зазначав, що «Коменерго» висловлювала наміри працювати і у Кременчуці. Чи господарюватиме ця компанія (або якась інша) в нашому місті, залежить від результатів конкурсу, який оголошено міськвиконкомом. Учасники конкурсу мають до 16 червня подати заявки, а вже на початку липня стане відомо, до чиєї кишені надходитимуть гроші мешканців. Наразі невідомо, скільки компаній візьме участь у конкурсі. Заступник мера Микола Порицький повідомив, що у міськвиконкомі ще немає жодної заявки від учасників, але він впевнений, що вони з’являться. «Це не такий поганий бізнес, коли все налагоджено», - вважає Микола Порицький.

Завдання управляючої компанії – знайти добросовісного виконавця робіт. Тобто, якщо якість послуг працівників ГЖЕПу буде незадовільною, управляюча компанія може відмовитись працювати з ГЖЕПом. Але тут виникає питання: а якщо керівник ГЖЕПу «потоваришує» з керівником управляючої компанії? Тоді управляюча компанія «заплющить очі» на якість робіт, а мешканці міста знову скаржитимуться. І що далі? Доведеться створювати ще одну компанію, контролюючу над управляючою? Міський голова Микола Глухов зазначає, що кругової поруки у системі не допустять, із числа ГЖЕПів виживуть найсильніші у плані професіоналізму. До кінця року ГЖЕПи мають стати приватними структурами та одержувати кошти за фактом виконаних робіт. Чи бояться ГЖЕПи конкуренції та змін? Кореспондент «Панорами» поспілкувалася з представниками адміністрації 3-х кременчуцьких ГЖЕПів - у кожному впевнені, що вони працювали, працюють і будуть працювати… У принципі, ніхто й не проти. Питання в тому, ЯК працювати?

У пошуках істини

Щоб безпідставно не критикувати наміри кременчуцької міської влади, ми вирішили поспілкуватися з керівником управляючої компанії м. Лозова Харківської області. Пан Леонід Глоба, керівник Дирекції єдиного замовника (ДЕЗ), розповів нам,  що справді декілька ГЖЕПів у Лозовій зникли, бо не витримали конкуренції. «Після першого конкурсу із 6-ти ГЖЕПів ми обрали для співпраці 5, а наступного року змінили ще 3, замість них прийшли нові приватні ГЖЕПи, - розповідає Леонід Глоба. – Зараз особливих претензій до ГЖЕПів у нас немає, але якщо питання заходить у глухий кут, то доводиться погрожувати розір­ванням угоди».

З одного боку, якість робіт справді покращилася, але з іншого - прослідкувати цей процес не так легко, як здається. «Ми не можемо приставити контролера до кожного майстра, - продовжує Леонід Миколайович. –

Тому найближчим часом введемо сувору звітність про обсяги виконаних робіт. Плануємо, що незабаром у нас з’являться побудинкові комітети, які допомагатимуть у контролі роботи ГЖЕПів. Не буду приховувати, деякі мешканці нарікають на нашу роботу і вважають управляючу компанію зайвим посередником. Тому ми відкриті до налагодження співпраці з мешканцями будинків. Це повинно стати першим кроком до створення ОСББ».

Взагалі, комунальники кажуть, що ОСББ – організація співвласників багатоквартирних будинків, і повинна стати фінішною позначкою у реформах у комунальній сфері. Можна сказати, що ми тільки починаємо виснажливий марафон… 

Memento mori, ГЖЕПи!

У Давньому Римі висловом «Memento mori» - «пам’ятай, що помреш», супроводжувалася тріумфальна хода полководців після перемоги. За традицією, за спиною воєначальника йшов раб, який нагадував, що, незважаючи на сьогоднішню славу, ніхто не знає, що з ним трапиться завтра.

Незабаром ГЖЕПи постануть перед випробуванням: треба стати приватною підрядною конторою й утриматися на ринку послуг. І якщо вони вийдуть із цього конкурентного протистояння переможцями, то все одно муситимуть постійно доводити свій професіоналізм. Аякже? Інакше новостворені управляючі компанії просто не захочуть працювати з такими партнерами.

– Як ви вважаєте, ГЖЕПи зникнуть чи залишаться?

Валентина Міненкова, начальник ГЖЕП «Придніпровське»:

- ГЖЕПи як працювали, так і будуть працювати. За 30 років моєї роботи в комунальному господарстві ми, як піддослідні кролики, пережили стільки революцій! І скорочення великого не буде, бо штати в нас не роздуті, навпаки, фахівців не вистачає, адже професіонали не хочуть працювати за мізерну зарплату. Не дай Боже, житлова система зупиниться на тиждень, тоді нас усі оцінять!

– Кого торкнеться скорочення в системі ГЖЕПів?

Іван Волошин, головний інженер ГЖЕП «Молодіжне»:

- Скорочення буде, але воно стосуватиметься адміністративного складу – бухгалтер, працівник абонвідділу, паспортист тощо. Про масштаби міркуйте самі: загальна чисельність наших працівників –

до 200 осіб, скороченню підлягають близько 30.

– Якщо слюсар чи сантехнік буде отримувати гроші за конкретну роботу, а не фіксовану ставку, чи не означає це, що працівники програють в зарплаті?

Наталія Князєва, начальник ГЖЕП «Автозаводське»:

- Навпаки, гарні спеціалісти тільки виграють! Зараз ті, у кого хороші руки, змушені шукати підробіток, а після введення відрядної оплати такі працівники побачать, що працюють на свій прибуток. Нині ж ставка кваліфікованого слюсаря і сантехніка - трохи більше 1100 грн.

– Коли ГЖЕПи стануть приватними?

Іван Волошин, головний інженер ГЖЕП «Молодіжне»:

- До Нового року ГЖЕП проведе скорочення, але перереєстрація розпочнеться пізніше. Міська влада дає нам можливість подолати перехідний етап та пристосуватися до нових умов.

– Хто фінансуватиме ГЖЕПи на перехідному етапі? Зокрема, звідки візьмуть гроші на зар­плату?

Мер Микола Глухов, під час прес-конференції для журналістів (19 травня 2008 р.):

- Міська влада передбачила додаткові затрати.

(Чи не для цього напередодні комунальної революції кременчужанам підняли тарифи? – авт.)

– Нині у Кременчуці безліч приватних слюсарів та сантехніків, яких легко знайти через газету оголошень. Ви вірите у прибутковість майбутніх приватних ГЖЕПів?

Наталія Князєва, начальник ГЖЕП «Автозаводське»:

- В ідеалі, у будинка повинен бути один господар. Нерідко до нас звертаються мешканці, коли треба терміново ліквідувати наслідки діяльності «шабашників». Я думаю, коли власник квартири буде знати, що організація серйозна і стабільна, то звернеться за допомогою. Справді, нині індивідуальних заявок від мешканців у нас небагато, але повірте, у нас є майстри, здатні довести свій високий професійний рівень.

– Чому кременчужани обирають майстра «за оголошенням», наприклад, для поточного ремонту, а не працівника ГЖЕПу?

Іван Волошин, головний інженер ГЖЕП «Молодіжне»:

- «Приватники» працюють з новими матеріалами, а ми можемо виконувати лише ті роботи, які прописані в документах. Але, на відміну від майстрів «за оголошенням», ми несемо відповідальність за виконані роботи. Із переходом ГЖЕПів на приватні засади ми одержимо більше можливостей для розвитку в цьому плані.  

Лариса Гориславець
Просмотров: 1193 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024