Приветствую Вас Гость | RSS Воскресенье
05.05.2024, 18:18
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Май 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Май » 30 » 30.05.08 Розвиток ринку послуг з управління житлом: появі професійних управителів будинків Міністерство допоможе законодавчо й методологічно
30.05.08 Розвиток ринку послуг з управління житлом: появі професійних управителів будинків Міністерство допоможе законодавчо й методологічно
17:59

Нормативне забезпечення процесу розвитку ринку послуг з управління житлом, організація міжнародної діяльності у сфері житлово-комунального господарства та результати комплексної перевірки Мінжитлокомунгоспом ВАТ «АК «Київводоканал» - такі питання було обговорено 29 травня на засіданні колегії Міністерства з питань житлово-комунального господарства України під головуванням міністра Олексія Кучеренка.

Одним з основних заходів щодо реалізації пріоритетів діяльності Міністерства, схвалених Кабінетом міністрів України, є формування нових відносин в системі житлово-комунального господарства, орієнтованих на потреби людини. Шляхом досягнення зазначеної мети є поглиблення демонополізації житлово-комунального господарства, створення конкурентного середовища на ринку житлово-комунальних послуг, зокрема у сфері управління житловими будинками.

Стаття 10 закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» зобов’язує співвласників брати участь у загальних витратах на утримання будинку та прибудинкової території відповідно до своєї частки в майні, тобто і в витратах, пов’язаних з управлінням цим майном. Якщо співвласники не мають можливості чи не бажають проводити таку діяльність, то вони мають право доручити управління будинком професійному управителю. Закон «Про житлово-комунальні послуги» передбачає і таке право. Але нині функції власника житлових багатоквартирних будинків перебирають на себе житлові організації органів місцевого самоврядування, хоча на це не мають юридичних підстав, що гальмує процес створення конкурентного середовища на ринку житлово-комунальних послуг.

На даний час нормативне забезпечення діяльності з управління житлом окреслено Цивільним кодексом України, законом України «Про об’єднання співвласників багатоповерхових будинків», законом України «Про житлово-комунальні послуги», наказом Держжитлокомунгоспу №141 від 27.08.03. «Про затвердження Типового договору про відносини власників житлових і нежитлових приміщень та управителя», наказом Держжитлокомунгоспу № 60 від 25.04.05 «Про затвердження Порядку визначення виконавця житлово-комунальних послуг у житловому фонді».

Та цих законодавчих та нормативних актів не достатньо для запровадження інституту управителів, оскільки вони не встановлюють правових та організаційних механізмів їхньої діяльності. Крім того, чинна нормативно-правова база не дозволяє визначити розмір плати за послугу з управління будинком, не передбачає поширення на неї дії житлових субсидій та пільг, не забезпечує створення умов для економічної привабливості ринку управління житлом.

Начальник Управління розвитку житлової сфери Мінжитлокомунгоспу Володимир Кірюшин ознайомив членів колегії з новими розробками Міністерства, спрямованими на забезпечення процесу розвитку ринку послуг з управління житлом. Вивчення й аналіз міжнародного досвіду управління житлом, зокрема, Російської Федерації, Німеччини, Нідерландів, Литви, Угорщини сприяли визначенню сучасних підходів до правових та практичних аспектів управління житловою нерухомістю в ринкових умовах та підготовці серії документів.

На даний час Управлінням розвитку житлової сфери розроблено: проект нової редакції Житлового кодексу України – в нього включено главу «Управління житловим фондом», яка запроваджує принципи виведення житлового фонду з під управління органів місцевого самоврядування шляхом надання права вибору способу управління самим власникам.

Крім того, проект Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд (нині завершується розробка Методичних рекомендацій щодо їх застосування); проект Змін та доповнень до Порядку передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затвердженого постановою КМУ № 1521 від 18.10.02.; проект Порядку організації та проведення підвищення кваліфікації спеціалістів у сфері управління житловим фондом (з доданням примірних програм підвищення кваліфікації). Науково-технічна рада Міністерства рекомендувала до друку та розповсюдження, підготовлений за участі Управління розвитку житлової сфери (в рамках проекту Світового банку, ПАДКО «Голос громадськості», Інституту місцевого розвитку) практичний посібник «Управління житловим будинком».

На думку Володимира Кірюшина, існує економічна проблема, без вирішення якої процес ринкових перетворень у житловому секторі неможливий. Потребує розв’язання міжгалузевий конфлікт – теплопостачальні, водопостачальні та житлові організації не хочуть нести відповідальність за надання комунальних послуг через великі ризики неплатежів. Необхідно відокремити постачання ресурсів від надання комунальних послуг, встановивши окрему плату за постачання та надання послуг, щоб надання комунальних послуг стало економічно-привабливим для всіх учасників ринку. Кінцева мета змін в ціноутворенні на управління і обслуговування житла – перехід від тарифів до бюджету витрат по кожному будинку. Для напрацювання практичного досвіду, в містах Івано-Франківської, Донецької, Черкаської областей, які виявилися найбільш підготовленим до цієї роботи, реалізовуються пілотні проекти щодо створення ОСББ, залучення до управління будинками компаній-управителів та оптимізації бюджетів утримання по кожному окремому будинку.

У дискусії з цього питання взяли участь Радник президента України Іван Плачков, заступник голови КМДА Анатолій Голубченко, начальник Головного управління з питань цінової політики КМДА Василь Яструбинський, голова одного з столичних ОСББ Вікторія Погорєлова.

Як зазначив, підсумовуючи розгляд питання, Міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко, створення ОСББ є лише першим кроком до механізму прийняття консолідованих рішень щодо управління житлом. Держава готова стимулювати цей процес через безкоштовну передачу співвласникам будинків прибудинкових земельних ділянок, допомогу (погашення відсотків по кредитах) в здійсненні термомодернізації будинків. Міністр підкреслив що невдовзі в Урядовому комітеті розглядатиметься питання про створення Державної житлово-комунальної інспекції, яка здійснюватиме захист інтересів споживачів.

Просмотров: 1339 | Добавил: dez | Рейтинг: 2.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024