Приветствую Вас Гость | RSS Суббота
27.04.2024, 09:50
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Январь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2009 » Январь » 28 » 27.01.09 Олексій Кучеренко: "Я співчуваю всім споживачам газу в Україні"
27.01.09 Олексій Кучеренко: "Я співчуваю всім споживачам газу в Україні"
08:50

Україна вже отримала підвищену ціну на російський газ. Питання, яке зараз хвилює більшість простих громадян - чи підвищать через це ціну на газ для населення і комунальної сфери. Попри те, що Юлія Тимошенко поки ще соромиться заявляти про такепідвищення, міністр з питань житлово-комунального господарства ОлексійКучеренко стверджує, що зростання цін для населення найближчим часомнеминуче. Більше того, міністр впевнений, що за кілька років вартістьукраїнського і російського газу зрівняється і про нинішні низькі ціни длянаселення варто буде забути.

Олексію Юрійовичу, хотілося б почути вашу оцінку, як міністра з питаньжитлово-комунального господарства, стосовно газових домовленостей, якихдосягнули "Газпром" та "Нафтогаз" 19 січня. Ви поділяєте загальну позитивнуурядову оцінку цим угодам?

Уряд ці домовленості підтримав. Я поділяю цю точку зору. На мою думку,переговори по газу були загнані в такий глухий кут, і ситуація буланастільки напружена, що українська сторона вийшла з них з честю.

На вашу думку, яка тепер ціна газу буде для українських споживачів у 2009році?

Прем'єр-міністр озвучила вже ці цифри. На вході середньорічна ціна буде до230 доларів за тисячу кубометрів. Яка буде ціна для населення - дізнаємосятрохи пізніше, коли Нафтогаз здійснить відповідні розрахунки.

Зараз всіх турбує питання, чи матимемо ми значне підвищення цін на газ длянаселення у зв'язку з підписаними новими угодами і підвищенням ціни наросійський газ. Вам як нікому іншому має бути відомо про плани зміни цін нагаз для населення, можете підтвердити чи спростувати інформацію пропідвищення ціни?

Є об'єктивні процеси, які не залежать від того, хочемо ми цього чи ні. Ядуже співчуваю всім споживачам газу в Україні, але є об'єктивні процеси, зякими нічого не вдієш - це коливання ціни на газ та нафту. До цих речейтреба ставитися, як до об'єктивних реалій та більше думати над тим, якбільше заробити і дати людям можливість мати більше грошей. Але якщо товаркоштує певну суму грошей, то ми нічого не поробимо з цим, і ціни мають бутивідповідні.

Демагогія про неможливість підняття цін на газ вже трохи набридла. Хай такігазові фахівці як пані Герман коментують неможливість підняття цін, але ж єоб'єктивні речі, і з ними нічого не зробиш.

Аргументи опозиції полягають в тому, що населення споживає український газ,а для росту цін на нього ніби немає підстав. Населення і комунальнегосподарство споживають газ українського видобутку чи їм також йдеросійський газ?

Це дуже умовно. Є постанова, згідно з якою для населення йде виключноукраїнський газ. Але я можу сказати, що в Україні буде тенденція довирівнювання цін. Через три роки ціна на український та російський газ дляспоживачів буде вирівняна. Якщо цього не буде, то не буде розвиватисяукраїнська газовидобувна галузь. А вона може розвиватися тільки за рахунокринку. В усьому світі діють за допомогою ренти - добувають свій газ іпродають за світовими цінами, але обкладають його великою рентою. Зарахунок ренти, у свою чергу, фінансуються енергозберігаючі проекти і йдедопомога малозабезпеченим споживачам.

В Україні не буде іншої моделі. Є світова практика, а винайдення якоїсьукраїнської моделі заводять до тупику. Треба людям активно, коректно ічесно пояснювати, що відбувається й більше думати про підвищення рівнядоходів населення.

До речі, курс долара може дуже вплинути і на ціну на газ. Газ у РосійськоїФедерації ми купуємо за долари. Якщо курс долара залишиться на рівні 8гривень, то логічно, що ціни на газ в гривнях можуть вирости просто в рази.Це можливо?

Ну а ви як думаєте, куди ми в такому разі подінемося від підняття ціни?Високим курсом долара всю економіку України загнали в дуже глибоку яму.

А як же в такому разі можна стримати ситуацію з ростом ціни на газ череззміну курсу долара?

У нас немає урядового впливу на політику НБУ, а це не правильно. Нацбанкзайняв абсолютно "незалежну" позицію.

Останнім часом в уряді багато говорять про переведення комунальногогосподарства України на альтернативні види палива. Наскільки це реально тащо з цього приводу планується зробити?

Ми розробляємо і найближчим часом будемо готові презентувати Національнупрограму модернізації комунальної теплоенергетики. Розпочали її розробку мище рік тому спільно з науковцями, зараз вона вже майже готова. Ця програмабуде складатися з регіональних програм з урахуванням специфіки кожногорегіону. Ми давно готувалися до цього. За допомогою цієї програми миплануємо значно скоротити споживання газу комунальним господарством країни.

На що уряд буде робити ставку як замінник газу?

Все залежатиме від територій. Безумовно буде диверсифіковано джерела паливай мінімізоване використання газу. Де можливо, будуть використовувати мазут,електроенергію, місцеві види палива, такі як торф і тому подібне. Сільськікотельні можна переводити на опалення шолухою та соломою, будутьзапроваджуватися теплонасоси. Головне, що будуть запроваджуватися абсолютнорізні джерела і не буде залежності від чогось одного.

Можу навести приклад Стокгольму, де я був два місяці тому. Це місто щекілька років тому споживало три види палива й на 90% були залежні від дужедорогого мазуту. Зараз Стокгольм використовує дванадцять видів палива, втому числі і тверді відходи і сміття.

Головне питання, яке виникає при розгляді проектів переходу наальтернативні види палива - де брати кошти? Гроші будуть виділяти з бюджетучи фінансовий тягар нестимуть інвестори?

Головна ставка буде на інвестиційні кошти. Хоча, безумовно, бюджетнапідтримка мусить бути. Але, якщо буде нормальна тарифна політика, то самежиття буде спонукати до запровадження альтернативних видів палива самимиспоживачами. Основна ідея проектів альтернативних видів палення - цезаощадження і ефективне використання. Тобто, в межах існуючих тарифівбудуть шукати джерела для зменшення витрат.

Коли громадськості буде презентовано урядову програму з модернізаціїкомунальної теплоенергетики?

У нас з Академією наук є домовленість, що в цьому місця ми цю програмупрезентуємо. В кінці січня буде засідання Президії НАН, де, власне,відбудеться її обговорення. Тому, десь через місяць вона буде в остаточномувигляді презентована.

До речі, Юлія Тимошенко вже встигла заявити, що на цю програму з бюджетубуде виділено величезну суму коштів. Яка саме сума передбачена в бюджеті?

Ця сума - 500 мільйонів гривень в стабілізаційному фонді.

Зараз в Україні говорять про те, що в сфері ЖКГ нас в наступному роціможуть статися багато техногенних катастроф, які пов'язують зі зношеністюінфраструктури. Випадки зі страшними трагедіями у Дніпропетровську іЄвпаторії додають цим думкам ваги....

А причому тут Дніпропетровськ і Євпаторія? Причому там зношеність? ВДніпропетровську був витік газу - це не зношеність системи, а людськийфактор. Людям з місцевого газового управління три доби телефонувалигромадяни і просили перекрити краник. Цього не зробили. Так само сталося ів Євпаторії - мешканці цілий рік писали листи начальнику управління ЖКГміста про те, що треба забрати вибухонебезпечні балони. Він цього незробив. До чого тут зношеність інфраструктури?

Звичайно, зношеність інфраструктури є і цей факт мене зовсім не радує. Алевсі ці апокаліптичні передрікання кожного року звучать. Їх більш за вселюблять розповсюджувати опозиційні сили, тема ЖКГ для них улюблена. Поки мизиму проходимо нормально, аварій немає і нічого не вибухає.

Чи можливо без величезних капіталовкладень в інфраструктуру й надалісподіватися, що техногенні катастрофи будуть ставатися тільки черезлюдський фактор?

Неможливо. Будуть капіталовкладення, обов'язково, це неминуче.

Це будуть бюджетні чи приватні інвестиції в інфраструктуру?

В бюджеті - це ж в кого забрати? У вчителів чи що? Треба шукатиальтернативні джерела.

До речі, цієї зими ми навіть в Києві мали ситуацію, коли під час морозівперекривалася подача тепла та теплої води в оселі. Чому виникала такаситуація і хто в ній був винен?

Зараз Київ за рахунок усієї держави споживає чужий газ. Завдяки цьомуміська влада ще має змогу піаритися. Це зразок того, як уся країна цинічнообкрадається. Київ має величезні борги за газ. Згідно законодавства,теплопостачання не можна перекривати за борги, але коли хтось наглопостійно не платить за газ, то як їм його постачати? Ніхто нікого невідключає більше, але ж компанія "Київенерго" за газ так і не платить.

На мою думку, в тій ситуація вина і повна відповідальність була накиївській міській владі. Вони ведуть незрозумілу мені політику з управліннямістом.

Давайте трохи поговоримо про політичні перипетії в уряді. Кабінет Міністрів України на своєму засіданні ухвалив звернення до Президента з проханням звільнити голову Національного Банку. Хто з міністрів голосував за це рішення і чиголосували за нього ви особисто?

В Кабміні немає практики розповідати, хто особисто голосував за якерішення. Скажу, що голосів для рішення було достатньо. За моєю інформацією,"за" було вісімнадцять міністрів. 407 народних депутатів ухвалиливідповідне звернення до Президента у стінах Верховної Ради, було б дивно,аби це рішення не знайшло б підтримки в Кабміні. Мабуть, Стельмаху требавже йти...

Є інформація, і її підтверджують джерела в коаліції, що в уряді найближчимчасом будуть проводитися кадрові зміни. Нібито будуть змінювати деякихміністрів, особливо це стосується тих, які представлені за квотою "НашоїУкраїни". Ви проходили саме за цією квотою. Хто буде першим на виліт, і якабуде ваша особиста доля?

Я не знаю. Коаліція буде визначатися. Щодо мене нічого не можу вам сказати,зараз це мене менш за все турбує.

На вашу думку, кадрові зміни в уряді будуть?

А чому ні? Деякі сфери треба об'єктивно підсилити. Моя точка зору така, щофінансовий блок у нас дуже страждає. Представники цього блоку робили значніпомилки останнім часом. У них дуже консервативний підхід до багатьохпроблем. До речі, вважаю, що багато чого ми не змогли в сфері ЖКГ зробитисаме завдяки "позиції" наших фінансистів. В наших умовах консервативнийпідхід ніяк не може сприяти виходу з кризи. Нам необхідна інша модель, нефіскальна, а ліберальна. Україні потрібна лібералізація податків і сприянняінвестиціям.

До речі, настільки реально в нинішніх умовах фінансової кризи запроваджувати програму альтернативного палива тепловій комунальній енергетиці?

Саме зараз ці реформи і треба проводити. Зараз нам об'єктивно заважають двінестабільності - політична та курсова. Треба в першу чергу вирішити курсовупроблему. До Нацбанку мають прийти сучасні фахівці. Ветерани там вжедостатньо попрацювали, а сучасні фахівці мають прийти і зняти курсовіпроблеми і стабілізують ситуацію. Думаю, вони також зможуть зробитинормальний контроль за комерційними банками. Жодна країна в умовах кризи невідпускала банки у "вільне плавання", як це є у нас.

Щодо політичної стабільності, то будемо сподіватися, що розмови продострокові вибори зникнуть, всі будуть дивитися вже на виборипрезидентські, а до того часу можна буде нормально попрацювати.

Тобто, на вашу думку, цей уряд нормально пропрацює до президентськихвиборів?

Я не Господь Бог, щоб це стверджувати. Проте зараз уряд є єдиним острівцемстабільності, хай він і далі працює.

Віталій Червоненко, "Главред".

ГлавРед 2009.01.26 14:33http://glavred.info/archive/2009/01/26/140911-4.html

Просмотров: 1299 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024