Приветствую Вас Гость | RSS Пятница
29.03.2024, 02:32
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Февраль 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2009 » Февраль » 24 » 24.02.2009 Житлова субсидія - реальний шанс не накопичувати комунальні борги
24.02.2009 Житлова субсидія - реальний шанс не накопичувати комунальні борги
16:09
Шановні харків’яни! Світова економічна криза та її наслідки для України тягарем лягли на кожну українську сім’ю. Тисячі сімей вимушені відмовляти собі і своїм дітям в найнеобхіднішому, щоб сплатити за газ, воду і тепло в будинках. У такій ситуації допомогти людині може лише житлово-комунальна субсидія.

Субсидія – це адресна допомога держави сім’ї по оплаті житлово-комунальних послуг. Це гроші з державного бюджету, які не підлягають поверненню і користування якими не вплине на право власності на житло.

Правила оформлення житлово-комунальної субсидії сьогодні достатньо прості. Відділи субсидій в управліннях праці і соціального захисту населення готові допомогти кожній сім’ї, відповісти на всі запитання і вирішити спірні ситуації.

У вас є реальна можливість заощадити свої грощі і не накопичувати борги по оплаті комунальних послуг.

Як керівник області я прошу вас: використайте цю можливість - оформіть державну допомогу в районному відділі субсидій. Упевнений, що від реалізації цього шансу виграєте і ви, і держава!

Для цього я пропоную вам ознайомитися із своїми правами і основними правилами оформлення субсидії і переконатися, наскільки просто її отримати!

З повагою,
Голова Харківської обласної державної адміністрації

Арсен Аваков
 
Спрощений порядок призначення житлових субсидій
1. Що таке субсидія?

Субсидія – кошти, які надаються громадянам із державного бюджету для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Субсидія є безповоротною і її отримання не пов’язане і не тягне за собою зміну форм власності житла.

2. Хто може отримати субсидію?

Право на отримання субсидії мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги (з урахуванням пільг) перевищує визначений обов’язковий відсоток платежу: 15 або 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

15 відсотків для:

- сімей, у складі яких є інваліди 1-2 групи; діти віком до 18 років (та якщо середньомісячний сукупний дохід на одного зареєстрованого у житловому приміщенні члена сім’ї не перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму: у 2009 році - 313 грн.)

- сімей, у складі яких зареєстровані і проживають тільки непрацездатні громадяни (пенсіонери, інваліди, діти).

Для інших категорій сімей розмір обов’язкової плати – 20%.

Громадяни, які звернулися за подовженням терміну дії субсидії, за умови наявності індивідуальних приладів обліку на усі комунальні послуги та економного використання води, газу, тепло- і електроенергії за минулий термін, мають право на зменшення обов’язкової плати до 10%.

Громадяни, які звільнені з роботи на підставі пункту 1 частини першої статей 36 і 40 Кодексу законів про працю України та зареєстровані в установленому порядку як безробітні, мають право при призначенні субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг (на вибір заявника) на врахування до сукупного доходу сім'ї за попередні три місяці; що передують місяцю зверненню, замість заробітної плати безробітного - повного розміру призначеної допомоги по безробіттю. У цьому випадку дохід членів родини також береться за три попередні місці. У разі застосування такого порядку обчислення сукупного доходу субсидія призначається на три місяці з місяця звернення за призначенням.


3. Види субсидій

- на 6 місяців: на оплату житлово-комунальних послуг або на 12 місяців – для пенсіонерів, які виявили бажання оформити субсидію відразу на рік. При цьому пенсіонери зобов’язані інформувати відділ субсидій про всі зміни доходів, складу сім’ї та ін.;

- на опалювальний період з жовтня по квітень - на оплату житлово-комунальних послуг та природного газу, який використовується для індивідуального опалення житлового приміщення, а також для оплати житлово-комунальних послуг та централізованого опалення протягом опалювального періоду;

- один раз на рік - на придбання вугілля та скрапленого газу для мешканців, будинки яких обладнані пічним опаленням. Виплата субсидії проводиться готівкою.

У разі зміни тарифів призначення нової субсидії та проведення перерахування розміру субсидії, яка діє, проводиться протягом трьох місяців з моменту їх підвищення. Призначення субсидії на опалювальний період проводиться протягом двох місяців від його впровадження.

4. Документи для оформлення субсидії

1. Заява (оформляється у відділі субсидій)
2. Декларація про доходи і майно членів сім'ї (оформляється у відділі субсидій)
3. Довідки про доходи всіх зареєстрованих членів сім'ї (оформляється за місцем роботи чи навчання)
4. Довідка про склад сім'ї і розмір комунальних послуг, якими користується сім'я (оформляється працівниками відділів субсидій на підставі даних, поданих заявником)

Субсидія призначається за умови укладення громадянином з підприємствами - надавачами житлово-комунальних послуг договорів про реструктуризацію заборгованості, яка виникла до 1 грудня 2006 р! Громадяни, яким призначено субсидію, зобов’язані щомісячно сплачувати свою обов’язкову частку на оплату цих послуг. Поточну оплату за житлово-комунальні послуги контролюють винятково підприємства, що надають послуги!!! При несплаті обов’язкової частки плати громадянами, за поданням комунальних підприємств, дія субсидії припиняється. Відновлюється дія субсидії за умови погашення боргу по оплаті обов’язкової частки плати та з’ясування причин її появлення.

5. Житлові субсидії можуть бути призначені, як виняток, за рішенням комісій місцевих органів влади і місцевого самоврядування у наступних випадках:

• не власнику житла;
• якщо площа квартири чи будинку перевищує встановлені норми: 21 кв.м. на одного зареєстрованого члена сім’ї плюс 10,5 кв.м. на сім’ю;
• якщо в складі сім'ї зареєстрований непрацюючий член сім'ї працездатного віку;
• якщо сім'я або члени сім'ї здають в оренду житло;
• якщо сім'я або члени сім'ї мають у власності більше ніж одне житло;
• якщо сім'я або члени сім'ї мають у власності два транспортних засоба;
• якщо з моменту покупки (обміну) житла не минув 1 рік;
• якщо житловий будинок не зданий в експлуатацію, а проживаюча в ньому сім'я здійснює оплату послуг комунальному підприємству.


6. Як розраховується розмір субсидії

1. На підставі наданих довідок про розмір доходів членів сім'ї за 6 місяців (за рік, за 3 місяці для безробітних), що передують місяцю звернення, обчислюється середньомісячний сукупний дохід сім'ї і виділяється обов'язкова частка платежу: 15 або 20% середньомісячного сукупного доходу сім'ї.

2. Обчислюється місячний розмір оплати за житлово-комунальні послуги з урахуванням пільг, у межах норм забезпечення житлом і норм користування комунальними послугами .

3. Обчислюється розмір субсидії як різниця між розміром оплати й обов'язковою часткою платежу.


Розмір субсидії для кожної родини визначається індивідуально працівниками відділів субсидій.

Для розрахунку розміру субсидии на придбання вугілля та скрапленого газу готівкою беруться дані про доходи всіх зареєстрованих у будинку членів сім’ї.

Схема призначення субсидій


Середньомісячний сукупний дохід сім'ї грн. Д Доходи всіх зареєстрованих членів сім'ї, на яких здійснюється нарахування за користування житлово-комунальними послугами, надані за шість (за три) місяців, що передують місяцю звернення за субсидією, розділити на 6 (на 3) місяців.
Обов'язкова частка платежу за житлово-комунальні послуги (15% чи 20 % середньомісячного сукупного доходу сім'ї) грн. О 15% х Д
чи
20% х Д
Місячний розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм користування з урахуванням пільг грн. М
Загальний розмір призначеної субсидії грн. С С=М-О


Приклад 1. У трикімнатній квартирі загальною площею 65,0 кв.м. зареєстровані три особи: чоловік – працює, дружина – перебуває у відпустці по догляду за дитиною, дитина. Місячний розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм користування (М) - 517,48 грн.
Сукупний дохід сім'ї
у тому числі:
заробітна плата чоловіка
доходи дружини (допомога при народженні дитини та по догляду за дитиною до 3 років)
грн. 9888 грн.

9888 грн.
1100 грн. х 6 міс.= 6600 грн.
(425 грн + 123 грн) х 6 міс. =3288 грн.
Середньомісячний сукупний дохід сім'ї грн. Д 9888 грн. / 6 міс. = 1648 грн.
Обов'язкова частка платежу за житлово-комунальні послуги (20% середньомісячного сукупного доходу сім'ї) грн. О 329,60 грн.
Місячний розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм користування грн. М 517,48 грн.
Загальний розмір призначеної субсидії грн. С 517,48 - 329,60 = 187,88 грн.



Приклад 2. У двокімнатній квартирі загальною площею 45,0 кв.м. зареєстровані дві особи: чоловік та дружина –
учасники війни, мають пільгу по оплаті за житлово-комунальні послуги – 50%. Місячний розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм користування без урахування пільг (М) - 344,61 грн.

Сукупний дохід сім'ї
у тому числі:
пенсія чоловіка
пенсія дружини
грн. 5100 грн.
470 грн. х 6 міс. = 2820 грн.
380 грн. х 6 міс. = 2280 грн.
Середньомісячний сукупний дохід сім'ї грн. Д 5100 грн. / 6 міс. = 850 грн.
Обов'язкова частка платежу за житлово-комунальні послуги (15% середньомісячного сукупного доходу сім'ї) грн. О 127,50 грн.

Місячний розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм користування грн. М 344,61грн.
Місячний розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм користування з урахуванням 50% пільги грн. 344,61грн. * 50% = 172,31грн.
Загальний розмір призначеної субсидії грн. С 172,31- 127,50 = 44,81 грн.



7. Субсидії в умовах нових цін і тарифів.

При зміні цін і тарифів субсидія призначається протягом трьох місяців з моменту зміни тарифів.
Перерахунок розміру субсидиї, яка діє, проводиться без звернення громадян.

8. Відповідальність громадян, що користуються субсидією.

Громадяни несуть відповідальність за надані дані про розмір доходів та майновий стан сім'ї.

За надання недостовірної інформації сім'я повертає зайво отриману субсидію. Сім'я не позбавляється права одержання субсидії на наступний термін.
Просмотров: 3692 | Добавил: dez | Рейтинг: 4.5/2 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024