Приветствую Вас Гость | RSS Суббота
20.04.2024, 10:38
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Апрель 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2009 » Апрель » 29 » [29.04.2009] Прес-центр МЖКГУ: Новини
[29.04.2009] Прес-центр МЖКГУ: Новини
10:55
Олексій Кучеренко: розроблення Національної стратегії - один з ключових важелів повернення керованості системи теплозабезпечення в Україні
 
 
 
28 квітня у Кабінеті Міністрів України під головуванням Керівника групи радників Прем’єр-міністра Віталія Гайдука та першого заступника голови МРГ, Міністра з питань житлово-комунального господарства України Олексія Кучеренка відбулось третє засідання Міжвідомчої робочої групи з розроблення Національної стратегії теплозабезпечення, на якому було підтверджено, що враховуючи актуальність зазначеного документу, група береться закінчити розробку стратегії й винести її на затвердження Кабміну вже у жовтні-листопаді 2009-го року.
 


 Відкриваючи засідання Віталій Гайдук зазначив, що основне завдання влади полягає у тому, щоб розробити модель ефективного забезпечення потреб споживачів у тепловому комфорті, при цьому оптимізувавши умови виробництва тепла з урахуванням новітніх технологій, технічної модернізації підприємств, використанням альтернативних джерел та вторинних ресурсів палива, запровадженням сучасних вимог до енергозбереження у житловому секторі.

- Це не означає, що, наприклад, в центрі Києва почнуть будувати котельні, які працюватимуть на соломі. Проте значне подорожчання газу, й неспроможність підприємств теплокомуненерго розрахуватися у повному обсязі за спожиті енергоносії навіть за умови надання державою певних дотацій, є одним з основних стимулів необхідності формування нового підходу до проблем теплозабезпечення – наголосив голова Міжвідомчої робочої групи.

Перший заступник голови МРГ, Міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко доповів про хід розроблення Національної стратегії теплозабезпечення. Зокрема, він зазначив, що вже затверджено концепцію програми модернізації комунальної теплоенергетики, в рамках якої буде запроваджено пілотні регіональні проекти із залученням іноземних інвестицій. Міністерство набуло великого досвіду співпраці зі Cвітовим банком, ЄБРР, нині веде переговори з японською стороною щодо залучення коштів у модернізацію підприємств теплокомуненерго в рамках Кіотського протоколу. Крім того, у лютому 2009-го року агентство USAID започаткувало трирічний проект «Реформа міського теплозабезпечення», за умовами якого буде відібрано 20 українських міст для впровадження пілотних проектів з енергоефективності теплопостачання. На думку Міністра, кризовий період в економіці ще раз доводить, що державна підтримка галузі має бути спрямована в ті регіони, де готові залучати інвестиції, розробляють перспективні схеми теплопостачання, запроваджують заходи з енергозбереження.

Олексій Кучеренко запропонував членам МРГ проект структури Національної стратегії теплозабезпечення, який включає державні пріоритети енергетичної безпеки в умовах росту цін на енергоносії, визначає перелік заходів з підвищення енергоефективності технології виробництва та використання теплової енергії, систему фінансового забезпечення реалізації стратегії тепло забезпечення. До 15 травня члени Міжвідомчої робочої групи, у складі якої працюють представники близько сорока зацікавлених Міністерств, відомств, наукових інститутів, галузевих асоціацій мають внести свої пропозиції та зауваження до проекту.

Міністр підкреслив, що у найкоротший термін держава має повернути керованість системи теплозабезпечення, адже нині вона є розбалансованою, тарифна політика не стимулює запровадження заходів з її розвитку та забезпечення енергозбереження. У багатьох країнах світу на ці заходи витратили 10-15 років, в Україні ж такого ліміту часу вже немає.


Заступник Міністра з питань житлово-комунального господарства України Ірина Запатріна проаналізувала стан роботи з удосконалення нормативно-правової бази регулювання діяльності у сфері теплопостачання. Вона наголосила на необхідності якнайшвидшого розгляду Верховною Радою Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» та низки інших законодавчих актів, які вже понад рік з різних причин не ухвалюються.

Пришвидшення процесу приведення державних будівельних норм у відповідність до європейських, зокрема, з питань використання еклектрооопалення, забезпечення регулювання систем теплоспоживання будівель є також одним із заходів, що сприятиме оптимізації стратегії теплозабезпечення – вважають члени МРГ, які взяли участь в обговоренні зазначеного питання.

На засіданні було підтримано пропозицію щодо введення до складу МРГ голови Національної агенції з ефективного використання енергоресурсів (НАЕР) Сергія Єрмілова та обрано його заступником голови Міжвідомчої робочої групи з розроблення Національної стратегії теплозабезпечення.
Просмотров: 1975 | Добавил: DreaMeR | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024