Приветствую Вас Гость | RSS Четверг
25.04.2024, 08:10
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Ноябрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2009 » Ноябрь » 9 » [09.11.2009]Країна повинна знати своїх «героїв».
[09.11.2009]Країна повинна знати своїх «героїв».
10:28
Країна повинна знати своїх «героїв». Стан розрахунків за спожитий природний газ регіонів - «лідерів» має стати надбанням всієї країни – переконаний Олексій Кучеренко
6 листопада в Прес-центрі Кабінету Міністрів України відбулась спільна прес-конференція Міністра з питань житлово-комунального господарства України Олексія Кучеренка та начальника управління із зв'язків з громадськістю НАК "Нафтогаз України" Валентина Землянского присвячена актуальним питанням проходження опалювального сезону.


Уряд зробив все від нього залежне для сталого проходження та вчасного початку опалювального сезону. Зокрема, 21 жовтня Кабінет Міністрів України прийняв рішення щодо забезпечення видалення лімітів на природний газ для всіх підприємств теплоенергетики, що дозволило вчасно надати тепло у всі населені пункти України. На листопад НАК «Нафтогаз України», ДК «Газ України» виділили ліміти газу усім, з ким було укладено угоди. 

У своєму виступі Міністр зазначив, що підготовка до зими 2009 року принципово нічим не відрізнялась від аналогічної підготовки минулих років, проблеми із початком опалювального сезону немає. Натомість, є системна проблема нерозрахунків регіонів за спожитий природний газ. На жаль, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська області, міста Одеса, Ужгород з року в рік аутсайдери з цього питання. 

Крім того, Олексій Кучеренко звернув увагу на те, що органи місцевого самоврядування несуть повну відповідальність за встановлення занижених тарифів, зокрема, на опалення, адже згідно статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», у разі якщо встановлені тарифи не покривають витрат на виробництво послуг, різницю мають компенсувати з місцевих бюджетів.

«Хочу зазначити, що Уряд за останні два роки: по-перше – повністю компенсував для регіонів різницю в тарифах на виробництво та постачання теплової енергії, по-друге: структурував інші борги, зокрема, пені та штрафи, які накопичувалися протягом багатьох років. Основним завданням на сьогодні є забезпечення поточних платежів для розрахунку за природний газ із Російською Федерацією» – зазначив Кучеренко. 

Міністр не обійшов увагою і нещодавні заяви політиків щодо іншої, відмінної від міністерської, статистики щодо стану проходження опалювального сезону. «Я здивований та відверто обурений маніпуляціями деяких політиків з цифрами та розголошення ними відверто неправдивих фактів. Хочу офіційно заявити, що єдина вірна статистика щодо проходження опалювального сезону є тільки в Мінжитлокомунгоспі. Вона є абсолютно відкритою і з нею може ознайомитись кожен, але заявляю, що до нас за такою інформацією ніхто не звертався. Ми готові її надати в будь-який момент» – наголосив Міністр. 

У зв’язку з цим, Міністерство прийняло рішення щотижнево інформувати громадськість щодо моніторингу стану розрахунків муніципалітетів та областей за спожитий природний газ. Люди мають право знати цю інформацію, адже за статистикою Мінжитлокомунгоспу більшість населення справно сплачує за житлово-комунальні послуги. «Країна повинна знати своїх «героїв». Стан розрахунків за спожитий природний газ регіонів - «лідерів» має стати надбанням всієї країни!» - переконаний Олексій Кучеренко. – «Хочу вас запевнити, що основною причиною нефінансування деяких державних програм 2008 року стали саме нерозрахунки за природний газ. В минулому році кошти, передбачені на модернізацію комунальної теплоенергетики, були спрямовані на розрахунок за газ з Російською Федерацією».

Беручи до уваги інфраструктуру та структуру виробництва тепла та енергопостачання, Україна сьогодні стала заручницею швидкого та неминучого зростання ціни на природний газ. Після газових криз 2005-2008 рр. стало зрозуміло, що ріст цін на газ в період 2010 – 2020 рр. буде вимагати масового переходу міських систем теплопостачання на дешевші види місцевого палива та енергії. Глибока модернізація систем центрального теплопостачання з їх переходом на мультипаливні баланси є неминучою. Саме тому Урядом була прийнята Державна цільова програма модернізації комунальної теплоенергетики, основним завданням якої є надання чіткого плану дій. Зокрема планується: 

- провести енергетичні та екологічні аудити і технічні обстеження об’єктів комунальної теплоенергетики; 
- розробити схеми теплопостачання населених пунктів, які мають об’єкти комунальної теплоенергетики; 
- розробити регіональні програми модернізації систем теплопостачання; 
- розробити та затвердити Національну стратегію теплозабезпечення; 
- удосконалити порядок встановлення тарифів у галузі теплопостачання;
- удосконалити механізм фінансування заходів з модернізації комунальної теплоенергетики та розробити необхідну нормативно-правову базу; 
- створити сприятливі умови для залучення інвестицій в галузь комунальної теплоенергетики;
- удосконалити механізм взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Національної академії наук, підприємств, установ та організацій.

«Необхідно терміново кардинально переглянути державну політику щодо підприємств ТКЕ. Годі вже бездумно та безрезультатно «гатити» мільярди бюджетних коштів. На базі схем теплопостачання по кожному регіону необхідно, в першу чергу, залучити інвестиційні кошти Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, концесіонерів, інших фінансових установ. Але для цього необхідно перейти до зовсім іншої тарифної політики спрямованої на стимулювання ресурсо та енергозбереження, до політики, яка зможе захистити і споживачів і бюджет України» - зазначив Міністр. 


Взято с http://www.minjkg.gov.ua
Просмотров: 1635 | Добавил: DreaMeR | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024