Приветствую Вас Гость | RSS Четверг
25.04.2024, 15:27
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Ноябрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2009 » Ноябрь » 12 » [12.11.2009] Eтапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ.
[12.11.2009] Eтапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ.
15:09

Етапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ

 

Реформування сектору водопостачання та водовідведення в Україні є важливим і невідкладним завданням не тільки Уряду, а насамперед місцевих громад, і здійснюватись це реформування має за рахунок залучення інвестицій і дбайливого використання залучених грошей. На одинадцятому засіданні Міжвідомчої робочої групи з координації і контролю за ходом підготовки і реалізації проектів розвитку житлово-комунального господарства населених пунктів, яке відбулося 17 – 18 вересня 2009 року в м. Одесі, Міністр з питань житлово-комунального господарства О.Ю.Кучеренко наголосив, що уряд буде відходити від практики безповоротних дотацій комунальним підприємствам, які віднині мають розраховувати на кредитні ресурси на умовах відкритої, прозорої конкуренції у відборі на їх отримання.

Перший інвестиційний проект Міністерства з питань житлово-комунального господарства України (далі – Міністерство), який фінансується за позики Світового банку – проект «Розвиток міської інфраструктури» (далі – Проект), впровадження якого почалося з жовтня 2008 року, набуває більш жвавого розвитку в другому півріччі 2009 року: здійснюються закупівлі, фахівці виїжджають для вивчення досвіду розвинутих країн щодо надання послуг населенню з водопостачання та водовідведення, закінчується формування списку учасників «відкритого компоненту», водоканали виявляють зацікавленість в отриманні послуг консультантів для проведення енергетичного обстеження, інституційного зміцнення комунальних підприємств, розроблення проектно-кошторисної документації тощо, які співфінансуються з коштів гранту, наданого Урядом Швеції для цілей допомоги впровадження Проекту.

 

Реабілітація систем водопостачання та водовідведення

Комунальні підприємства-учасники «закритого» компоненту Проекту - «Інвестиції в реабілітацію систем» (КП «Чернігівводоканал», «Агентство програм розвитку Одеси», КП «Івано-Франківськводоекотехпром») перебувають на активній стадії закупівель обладнання та механізмів для відновлення систем життєдіяльності та надійності систем водопостачання і водовідведення мм. Чернігова, Одеси та  Івано-Франківська.

Агентством програм розвитку Одеси за результатами проведеного тендеру було підписано контракт з компанією Гідора, Литва на закупівлю мобільної діагностичної лабораторії з системою телеінспекції каналізаційних колекторів і труб на суму 380 тис. євро (без ПДВ та митних зборів); зараз триває тендер на закупівлю гідродинамічної машини для чистки та утилізації продуктів каналізаційних колекторів і трубопроводів; за процедурою закупівлі послуг консультантів Світового банку визначено організацію для укладання контракту на розроблення проектно-кошторисної документації для будівництва системи водовідведення південного району каналізування м. Одеси – орієнтовна вартість цих послуг становитиме 2 млн. дол. США; підготовлена та погоджується зі Світовим банком тендерна документація на проведення національного тендеру для визначення підрядної організації для виконання робіт з реконструкції самопливних колекторів, водопроводу вздовж Деволанівського узвозу та дощової каналізації по вул. Єврейській. Закінчується процес проходження державної експертизи проекту. Орієнтовна вартість робіт становить 3,8 млн. дол. США, контракт з підрядною організацією за результатами тендеру планується підписати на початку 2010 року.

Комунальним підприємством  «Чернігівводоканал» було здійснено низку важливих закупівель спецтехніки, екскаваторів-навантажувачів, автокранів та вантажівок на суму 23,3 млн. грн. для підвищення ефективності діяльності підприємства.  Результатом цієї закупівлі стане значне скорочення термінів ремонтних робіт на проблемних ділянках мереж водопостачання та водовідведення, а також підвищення якості надання послуг населенню з водопостачання та водовідведення.

Для забезпечення надійного і безперебійного постачання питної води населенню КП «Чернігівводоканал» проводить заміну застарілих глибинних насосів та електрообладнання на загальну суму близько 2 млн. дол. США, що дозволить поліпшити якість та стабільність надання послуг. Відкриття тендерних пропозицій відбудеться 16 листопада 2009 року, поставка обладнання запланована на початок 2010 року.

Великою проблемою, яка сьогодні існує в системі водопостачання і водовідведення, є жахливий стан трубопроводів, що негативно впливає не тільки на якість води, але також становить потенційну небезпеку з точки зору негативного впливу на екологію і соціальної напруги. Для часткового вирішення цієї проблеми (для повного вирішення необхідно значно більші інвестиції) КП  «Чернігівводоканал» за рахунок коштів позики здійснює санацію найбільш застарілих і небезпечних дільниць водопровідних мереж та каналізаційних колекторів на суму 8 млн. дол. США, використовуючи новітні технології ремонту водогонів і каналізаційних мереж. 

Комунальне підприємство «Івано-Франківськводоекотехпром» вирішує проблему пошуку витоків води шляхом закупівлі відповідного обладнання, яке дозволить у стислі терміни визначити місцезнаходження аварії та ліквідувати її. Фірма «Інфра-Спектр», успішно подолавши тендер, 12 серпня 2009 р. доставила на склад підприємства 2 ультразвукові переносні витратоміри та обладнання для місцезнаходження і трасування підземних інсталяцій на загальну суму 25, 14 тис. дол. США.

Шукаючи шляхи підвищення якості питної води, Івано-Франківськводоекотехпром  закуповує «Електролізну установку для знезараження питної води» з кошторисною вартістю 400 тис. дол. США, а для контролю якості питної води до кінця 2009 року буде оформлено закупівлю лабораторного обладнання для контролю якості питної води на загальну суму 270 тис. дол. США.

Болючим питанням усіх водоканалів не тільки в Україні, а і в усьому світі є накопичення у великих об’ємах мулу, який утворюється під час очищення стічної води. Під час обробки мулу виділяється біогаз, який є одним із джерел отримання додаткового тепла. Використання біогазу заощаджує водоканалу кошти для опалення власних споруд, за рахунок чого зменшуються витрати на власне утримання. Для впровадження цієї технології КП «Івано-Франківськводоекотехпром» запланувало здійснити в рамках Проекту будівництво лінії обробки мулу з використання біогазу. На даний час підприємство оприлюднило лист зацікавлення щодо відбору консультантів на виготовлення техніко-економічного обргунтування та проектно-кошторисної документації на вищезгадані роботи. Орієнтовна вартість проектно-кошторисної документації становитиме 0,6 млн. дол. США.

 


Інвестиції в енергозбереження

Добігає кінця формування списку учасників «відкритого» компоненту Проекту, тобто відбір комунальних підприємств з водопостачання та водовідведення на конкурсній, «відкритій» основі. Головним і єдиним завданнями цього компоненту є зменшення споживання водоканалами електроенергії, що, в свою чергу, має знизити навантаження на тарифи, оскільки вартість електроенергії зростає сьогодні не щоднини а щогодини.

Участь у «відкритому» компоненті Проекту залежить, головним чином, від рішення місцевих рад, бо місцева рада приймає рішення щодо надання гарантії на повернення отриманої дешевої позики Світового банку за рахунок місцевих бюджетів у разі неспроможності водоканалу повернути цю позику за рахунок власної виробничої діяльності. З більш ніж 360 водоканалів України (спеціалізованих комунальних підприємств з водопостачання та водовідведення) зацікавленість в участі у «відкритому» компоненті Проекту виявило понад 30, і тільки 22 водоканали подали до Міністерства свої інвестиційні проекти (бізнес-плани) на  загальну суму 113,55 млн. дол. США. Беручи до уваги, що на «відкритий» компонент виділяється з позики тільки 80 млн. дол. США (загальна сума позики становить 140 млн. дол. США), до списку учасників Проекту увійдуть тільки сильніші. Під час конкурсу спостерігається цікаве, але природне явище, коли невеличкі водоканали подають свої бізнес-плани набагато пізніше, ніж інші, і за рахунок напруженої роботи фахівців місцевої ради і водоканалу (виконання всіх умов участі у Проекті, які відображаються в бізнес-плані, швидке реагування на зауваження, які надає незалежний експерт з оцінювання бізнес-планів, правильне і своєчасне оформлення рішень міських рад щодо участі водоканалу у «відкритому» компоненті Проекту тощо) проходять успішно всі терени конкурсу і стають учасниками Проекту. Це водоканали міст Калуша і Коломиї  Івано-Франківської області.

 На сьогодні комунальні підприємства міст Одеси, Чернігова, Калуша, Коломиї отримали підтвердження на всіх рівнях конкурсного відбору і зараховані до учасників «відкритого» компоненту Проекту - «Інвестиції в енергозбереження».

У другому півріччі 2009 року активізувалась діяльність за грантом Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA), наданого Урядом Швеції для допомоги впровадженню Проекту. Грантом передбачено фінансування заходів, які пов’язані з навчанням представників як центральних, так і регіональних органів влади, які пов’язані з впровадженням Проекту, безпосередніх  учасників Проекту, зміцненням інституційного потенціалу комунальних підприємств з водопостачання та водовідведення, наданням інженерно-консультаційних послуг.

У липні шість представників Міністерства і Центральної групи управління проектом разом з представниками Міністерства фінансів і Міністерства економіки взяли участь у навчальній програмі Світового банку, яка проводилась в м.Турін, Італія, «Закупівля консультаційних послуг за правилами Світового банку».                                                        


Етапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ. Етапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ.

Цей важливий захід дозволить структурним підрозділам Міністерства не тільки бути пасивно задіяними у процесі погодження документації з питань закупівель за Проектом, а свідомо контролювати правильність формування тендерної документації. 

У вересні 2009 року представники комунальних підприємств-учасників Проекту та їх міських рад, Міністерства, Центральної групи управління проектом (25 осіб) взяли участь у навчальному турі до Швеції, під час якого учасники  відвідали підприємства, які забезпечують водопостачання, оброблення стічних вод та водовідведення, взяли участь у семінарських заняттях з питань загального управління водоканалами, розроблення та впровадження бізнес-планів, фінансового управління, у т.ч. моделі отримання доходів, рентабельності підприємства,  грошових потоків, досягнення показників прогнозного балансу, бухгалтерського обліку і планування; управління активами, стратегії отримання прибутків, включаючи стратегії обліку, збору оплати наданих послуг,  управління персоналом, включаючи комп’ютеризований облік кадрів, оцінку діяльності персоналу та шляхи підвищення кваліфікації, надання супутніх послуг, питання тарифної політики з водопостачання та водовідведення, яка забезпечує сталу роботу водоканалів Швеції, а також вигідність та невигідність громадського чи приватного володіння підприємствами водопостачання та водовідведення.

 

 Етапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ. Етапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ.

 

Учасники поїздки відвідали штаб-квартиру Шведського агентства міжнародного розвитку. Під час зустрічі з керівництвом SIDA представник Міністерства надав інформацію про результати впровадження проекту «Розвиток міської інфраструктури» та використання коштів гранту.

 

Аналіз і контроль

Процеси впровадження Проекту і гранту аналізуються і розглядаються  на регулярній основі як на рівні керівництва Міністерства, так і на засіданнях спеціально створених Міністерством (Експертна робоча група) і Кабінетом Міністрів (Міжвідомча робоча група) колективних дорадчих органів для моніторингу діяльності за впровадженням Проекту і реалізації проектів розвитку житлово-комунального господарства в цілому, а також прийнятті необхідних рішень.

Експертна робоча група з питань супроводження реалізації Проекту розвитку міської інфраструктури, яку очолює заступник Міністра І.В.Запатріна, була утворена Міністерством 18 лютого 2008 року у складі  представників структурних підрозділів Міністерства, Верховної Ради України, Мінфіну, Мінекономіки, Світового банку, Української Асоціації «Укрводоканалекологія». Експертна робоча група поводить свої засідання кожного місяця для прийняття необхідних рішень з поточних питань впровадження Проекту.

Міжвідомча робоча група з координації та контролю за ходом підготовки і реалізації проектів розвитку житлово-комунального господарства населених пунктів діє на підставі Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 р.

№ 50-р (із змінами) у складі  заступника  Міністра з питань житлово-комунального господарства (голова робочої групи), працівників Мінекономіки, Мінжитлокомунгоспу,  Мінфіну,  Мінприроди,  МЗС, Мін'юсту, НАЕР та Секретаріату Кабінету Міністрів України. На засідання МРГ, які проводяться в різних містах України, постійно запрошуються представники міських рад, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, інших активно співпрацюючих з Україною міжнародних фінансових організацій для перегляду проектів, фінансованих цими МФО, розгляду і обговорення питань подальших інвестицій у галузь.

17-18 вересня ц.р. в Одесі під головуванням Міністра з питань житлово-комунального господарства О.Ю. Кучеренка та заступника Міністра І.В. Запатріної відбулося одинадцяте засідання Міжвідомчої робочої групи, на якому було обговорено стан та перспективи енергоефективності у сфері житлово-комунального господарства в рамках впровадження спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Розвиток міської інфраструктури».

 

 Етапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ.Етапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ.

 

 

            У засіданні МРГ взяли участь заступник голови Одеської обласної державної адміністрації П.В.Хлицов, заступник Одеського міського голови  В.В.Пруцаков, депутати Одеської міської ради, керівник проекту «Розвиток міської інфраструктури» від Міжнародного банку реконструкції та розвитку Сіма Мангі, Радник Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Швеція в Україні Христіан Камілл, голови та заступники голів міських рад міст-учасників Проекту, представники Мінфіну, Міжнародної фінансової корпорації, Європейського банку реконструкції та розвитку, директори водоканалів-учасників Проекту, представники Німецького товариства технічного співробітництва GTZ, концерну Bucher Foodtech, Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень, комунальних підприємств з теплопостачання.

Міністр О.Ю.Кучеренко та Керівник проекту «Розвиток міської інфраструктури» від Світового банку С.Мангі дали позитивну оцінку ходу впровадження Проекту, зокрема конкурсному відбору комунальних підприємств до «відкритого» компоненту Проекту, де був відзначений високий рівень конкуренції серед українських міст.

 

 Етапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ.

 

 

О.Ю. Кучеренко наголосив, що успіх у справі залучення міжнародних інвестицій залежатиме виключно від інвестиційної спроможності українських комунальних підприємств, остаточну оцінку якій даватимуть міжнародні фінансові інституції, а також від активної позиції міських і обласних рад з цього питання.

Керівник Міністерства висловив подяку Міжнародному банку реконструкції та розвитку за інвестиційну підтримку вітчизняної міської житлово-комунальної інфраструктури, а також представникам всіх міжнародних фінансових організацій та установ за допомогу в розробленні проектів енергоефективності в Україні.

Під час засідання Міністр звернувся до Керівника проекту «Розвиток міської інфраструктури» С.Мангі з пропозицією щодо збільшення фінансування «відкритого» компоненту Проекту на 200 млн. дол. США.

Важливою подією у засіданні Міжвідомчої робочої групи було підписання перших двох субкредитних угод з впровадження Проекту за «відкритим» компонентом Міністром О.Ю.Кучеренком і директором комунального підприємства «Агентство програм розвитку Одеси» М.П.Фрейдліним на суму 10,1 млн. дол. США, та директором КП «Водотеплосервіс» м. Калуш І.Д.Яковиною на суму 9,6 млн. дол. США.

 

Етапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ.Етапи розвитку першого інвестиційного проекту МінЖКГ.

 

22 вересня у приміщенні Міністерства відбулося підписання субкредитних угод водокакналів міст Колмиї і Чернігова. Угоди підписали Міністр О.Ю.Кучеренко і керівник комунального підприємства «Коломияводоканал» І.П. Калиняк на суму 2,6 млн. дол. США та керівник комунального підприємства «Чернігівводоканал» О.М.Шкінь на суму 8,0 млн.дол.США.

Найближчим часом будуть підписані субкредитеі угоди з водоканалами мм. Балта та Слав’янська, інвестиційні проекти яких пройшли погодження в МінЖКГ, Мінфіні та Світовому банку. Низка проектів водоканалів знаходиться на кінцевій стадії процесу відбору – на погодженні Світового банку, і невдовзі ми дізнаємось про чергових учасників Проекту.

Активна участь комунальних підприємств у Проекті є запорукою дуже важливих перетворень у житлово-комунальній сфері, насамперед у подальшій можливості залучення і використання інвестицій для необхідного реформування галузі ЖКГ.

 

 

 

 

Заступник Координатора проекту

з інституційного зміцнення і навчання

В.Омельяненко

Взято с http://www.minjkg.gov.ua

Просмотров: 1830 | Добавил: DreaMeR | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024