Приветствую Вас Гость | RSS Воскресенье
28.04.2024, 21:29
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Октябрь 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2007 » Октябрь » 25 » 24.10.2007 Доповідь заступника голови обласної державної адміністрації Шаповалова О.В.
24.10.2007 Доповідь заступника голови обласної державної адміністрації Шаповалова О.В.
20:34
24.10.2007 Доповідь заступника голови обласної державної адміністрації Шаповалова О.В. на засіданні колегії з підведення підсумків за 9 місяців 2007 року
 
Шановний Арсене Борисовичу!
Шановні учасники колегії!

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2007 року №229-р, рішення колегії обласної державної адміністрації від 21 травня 2007 року, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 04.06.2007 № 328 "Про заходи щодо підготовки господарства області та об’єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2007-2008 років" в області завершена робота з підготовки житлово-комунального господарства та об'єктів соціальної сфери області до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2007-2008 років.

Комплексно підготовлено 17395 будинків (100%); підготовлено 1003 котельні (99,9%); виконано ремонт 6712 опалювальних систем (100%); підготовлено 2128,4 км теплових мереж (100%); замінено 52,5 км водопровідних мереж або 110,4%; перекладено 18,1 км каналізаційних мереж або 100%; підготовлено 109 водопровідних насосних станцій або 100%; підготовлена 151 каналізаційна насосна станція або 100%;

В повному обсязі підготовлені навчальні заклади, дитячі садки, лікувальні заклади .

Завершаються роботи з підготовки об'єктів вулично-шляхової мережі.

На підготовку теплового господарства в поточному році витрачено 63,6млн.грн., а на підготовку об’єктів водопостачання та водовідведення - 77,3млн.грн. Це значно більше ніж у минулому році.

В той же час необхідно відзначити , що є проблеми з підготовки до опалювального сезону по Харківському районі. До цього часу не завершена реконструкція котельні і теплових мереж в с. Васищево, не виконана реконструкція вбудованої котельні в с. Покотилівка, що не дає можливості забезпечити теплом населення та об’єкти соціальної сфери в цих населених пунктах. Не завершена підготовка котельні і теплових мереж по с. Хролі.

Значним резервом з підготовки до опалювального сезону повинні були стати субвенції з державного бюджету . В 2007 році на реформування та реконструкцію об’єктів житлово-комунального господарства було заплановано 232,9 млн.грн.

Але , через значне ускладнення системи проведення тендерних торгів та через недофінансування деяких державних програм підприємства області не зможуть в повному обсязі виконати заплановані роботи.

Для освоєння бюджетних коштів необхідно було провести 398 тендерних торгів, на сьогодні проведено -340. В той же час отримано лише 174 сертифікати, або 51%.

З запланованих 232,9 млн.грн, профінансовано 96,6млн.грн., використано лише 22,8млн.грн. або 24%.

До цього часу не надійшли кошти з спеціального фонду на виконання бюджетної програми "Ремонт и реконструкція теплових мереж та котельних", на яку було заплановано 18.1 млн.грн. Як результат, на 22 об'єктах не були виконані заплановані роботи з їх реконструкції. Підприємства були змушені ремонтувати і готувати до роботи старе неефективне устаткування.

Крім того, по бюджетній програмі "Заходи з реалізації комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду" не надійшли кошти спеціального фонду в об’ємі 11,1 млн.грн. На всіх об’єктах проведені тендерні торги і визначені виконавці.

Аналогічна ситуація складається і по бюджетній програмі "Капітальний ремонт та модернізація ліфтів житлового фонду", в якій передбачено фінансування за рахунок спецфонду 15,8 млн.грн. із 21,1млн.грн. На всіх 42 об’єктах також проведені тендерні торги і визначені переможці.

Обласна державна адміністрація неодноразово зверталася до кабінету міністрів особисто до віце-прем’єр-міністра В.В. Рибака з проханням забезпечити фінансування вище названих програм, але до цього часу питання залишається не вирішеним.

Підприємства житлово-комунального господарства за 9 місяців п.р. в основному забезпечили надання споживачам послуг задовільної якості і в необхідних обсягах.

Разом з тим, їх фінансове становище, незважаючи на перегляд тарифів, залишалося складним через тягар боргів минулих років. Та й рівень розрахунків за надані послуги після підвищення тарифів знизився на 12 відсотків, а в окремих випадках і значно більше. Тому відносне благополуччя досягнуто переважно за рахунок так званого ручного режиму управління.

На перший план виходить питання розрахунків за енергоносії. І якщо з розрахунками за електроенергію ситуація більш-менш задовільна, то з оплатою за спожитий природний газ цього сказати не можна.

Розрахунки за електроенергію з початку п.р. склали в цілому 100,4%, залишок заборгованості станом на 01.10.2007р. становить 55,8 млн.грн.

За 9 місяців 2007 року розрахунки споживачів області за природний газ з НАК "Нафтогаз України" склали 83,3%, в тому числі: населення – 101,5%, установ, що фінансуються з бюджету, – 84,1%, підприємств теплоенергетики – 74%. Заборгованість підприємств теплоенергетики з початку року склала 122,2 млн.грн.

Підприємства комунальної теплоенергетики станом на 22.10.07р розрахувались за спожитий природний газ на рівні 84%.( по даним ДК Газ України"-79%) Загальна заборгованість з початку року складає 50,5 млн.грн.

Недостатній рівень розрахунків за спожитий у попередні періоди природний газ - на обласному комунальному підприємстві теплових мереж , яке обслуговує Харківський район, ХОКП "Дирекція розвитку інфраструктури території", МРК "Теплоенергія" та ТОВ "Теплоквар"

Основна частина заборгованості теплопостачальних підприємств виникла як різниця в тарифах у зв’язку з неодноразовим підвищенням ціни на природний газ у 2006 році та останнім підвищенням з 1 січня 2007 року, та несвоєчасним приведенням у відповідність до фактичної собівартості витрат тарифів на теплопостачання.

Особливо необхідно відзначити вкрай незадовільні розрахунки за природний газ теплопостачального підприємства Харківського району. Станом на 22 жовтня рівень розрахунків по цьому підприємству складає лише 21%.

В той же час необхідно відзначити що розрахунки за природний газ перевищують 100% на теплопостачальні підприємства Ізюма , Лозової, Лозівського, Борівського, Красноградського Вовчанського, Нововодолазького районів та АТ "Теплоенергетичний центр Роганського промвузла.

Серед проблемних питань тривалий час залишалися неповні розрахунки КП "Харківські теплові мережі" за теплову енергію з ТЕЦ-3 та ТЕЦ-5, і відповідно, невиконанням останніми своїх зобов’язань перед ДК "Газ України".

Це призвело до негативних наслідків: було відключене та опломбоване теплогенеруюче обладнання на ВАТ "Харківська ТЕЦ-5", що перешкоджало готувати його до нового опалювального періоду. З липня 2007р. внаслідок припинення постачання природного газу не працювала ЗАТ "ТЕЦ-3".

Лише в жовтні місяці комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" залучило кредитні кошти, що дало можливість підвищити рівень розрахунків ТЕЦ за спожитий природний газ відповідно до 86% та 84%.

З 15 жовтня в Харківській області розпочався новий опалювальний сезон.

Але не всі райони змогли своєчасно його розпочати. Основною причиною стала жорстка умова ДК "Газ України" щодо забезпечення 100% рівня розрахунків за газ спожитий в 2007 році.

На даний час позитивно вирішено питання постачання природного газу для всіх теплопостачальних підприємств, за виключенням Обласного комунального підприємства теплових мереж (Харківський район) ОКП "Дирекція розвитку інфраструктури територій та МРК "Теплоенергія".

Станом на 22 жовтня в області опалюється 94% лікувальних закладів, 89% шкіл, 89% дитячих закладів, 73% будинків житлового фонду.

Незважаючи на значні труднощі, вдалося забезпечити теплом м.Первомайськ. Хоча для стабільного теплопостачання міста необхідно завершити будівництво і ввести до нового року в експлуатацію 12 квартальних та блочних котелень.

Через відсутність договорів на постачання газу не опалюється населення в Харківському районі (за виключенням с.Пісочина та с. Покотилівка), в Чугуївському, Барвінківському, Куп’янському районах, в м. Чугуїв та м. Куп’янськ.

Враховуючи складний стан з розрахунками за природний газ з ДК "Газ України", деякими теплопостачальними підприємствами для опалення бюджетної сфери було закуплено природний газ у трейдерів. Але нажаль своєчасно підключити школи, дитячі і лікувальні заклади в Дергачівському, Куп’янському, Барвінківському, Шевченківському районах та в м. Куп’янськ не вдалося через негативну позицію керівництва ВАТ "Харківгаз", яке незважаючи на неодноразові мої звернення і звернення голови обласної державної адміністрації, фактично стримували їх підключення.

При цьому необхідно також відзначити і неякісну технічну підготовку котельних в Богодухівському, Валківському, Краснокутському, Харківському та Дергачівському районах, хоча відповідно до звітів все було підготовлено на 100%.

На сьогодні ситуація стабілізується, тому до 26 жовтня необхідно завершити пуск тепла до всіх споживачів.

Для стабілізації роботи підприємств житлово-комунальної галузі основним фактором є самоокупні тарифи.

На жаль це питання залишається до кінця не вирішеним .

Так тарифи на послуги теплопостачання відшкодовують економічно обґрунтовані витрати виробництва послуг лише на 7-ми з 21 підприємства.

З 45-ти підприємств, які надають послуги водопостачання (водовідведення), повністю відшкодовуються витрати лише на 8-ми:

З 55-ти підприємств, що надають послуги з утримання житла, тарифи, які відшкодовують фактичні витрати виробництва послуг, діють на 24-х підприємствах

В той же час отримана значна кількість висновків Державної інспекції з контролю за цінами щодо обґрунтованості планових витрат, і проекти тарифів вже знаходиться на розгляді відповідних рад.

Прошу органи місцевого самоврядування прискорити розгляд та затвердження самоокупних тарифів на відповідні послуги.

Як результат невідповідності тарифів, залишається до кінця не вирішеним питанням погашення заборгованості по заробітній платі.

Загальна заборгованість з виплати заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства області станом на 18.10.2007р. склала 837 тис.грн., в тому числі на економічно активних підприємствах – 487тис.грн. Необхідно протягом жовтня-листопаду повністю її погасити.

Підводячи підсумки свого виступу хочу відзначити, що обласні галузеві управління, і районні державні адміністрації разом з підприємствами повинні задіяти усі важелі для виправлення ситуації у вище відзначених питаннях.

Відповідні заходи просимо вжити і органи місцевого самоврядування.

В цьому ж контексті необхідно:
- Харківському районному теплопостачальному підприємству, дирекції розвитку інфраструктури територій та МРК "Теплоенергія" вжити невідкладні заходи щодо підвищення рівня розрахунків за спожитий природний газ і забезпечити споживачів послугами з теплопостачання;

Всім райдержадміністраціям разом з житлово-комунальними підприємствами:

- завершити тендерні процедури та освоїти наявні кошти до листопада, в іншому разі кошти будуть перерозподілені на державному рівні в інші області ;

- вжити рішучих заходів щодо забезпечення надання житлово-комунальних послуг належної якості, повних розрахунків споживачів за отримані послуги і підприємств галузі за енергоносії, посилення претензійно-позовної роботи з неплатниками та з реструктуризації заборгованості населення за послуги;

- до кінця поточного року завершити приведення діючих тарифів на житлово-комунальні послуги, які не відшкодовують економічно обґрунтовані витрати виробництва цих послуг, для чого прискорити надання до Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області відповідні розрахунки тарифів, в разі необхідності, вжити заходів щодо відшкодування з місцевих бюджетів різниці в тарифах.

Потребує прискорення практична реалізація заходів щодо подальшого поглиблення реформування житлово-комунального господарства, в першу чергу сфери утримання житлового фонду – шляхом максимального створення обєднань співвласників багатоквартирних будинків, керуючих будинками, управляючих компаній тощо.


О. Шаповалов

http://www.kharkivoda.gov.ua/for_press.php?for_press=1630
Просмотров: 1374 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024