Приветствую Вас Гость | RSS Понедельник
29.04.2024, 05:57
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Декабрь 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2007 » Декабрь » 14 » 13.12.07 Без державної підтримки серйозних зрушень в реформуванні ЖКГ не відбудеться
13.12.07 Без державної підтримки серйозних зрушень в реформуванні ЖКГ не відбудеться
12:48

В.о Міністра з питань житлово-комунального господарства Олександр Попов таку думку він висловив на ІІІ Українському муніципальному форумі. 

Як відомо, основними напрямами реформування та розвитку ЖКГ є організація ефективного управління у сфері виробництва і надання житлово-комунальних послуг, демонополізація галузі та створення конкурентного середовища на ринку житлово-комунальних послуг, забезпечення беззбиткового функціонування підприємств ЖКГ, їх технічне переоснащення та наближення до вимог Європейського Союзу показників використання енергетичних і матеріальних ресурсів на виробництво житлово-комунальних послуг.

За підрахунками Мінжитлокомунгоспу, для реалізації основних програм в галузі потрібно приблизно 32 мільярди гривень. Це лише третина ресурсів, необхідних для розв’язання проблем житлово-комунального господарства країни. „Всього потрібно на реформування галузі 70-100 млрд. гривень”,- вважає Олександр Попов. На його думку, приблизно 20% цих коштів можна залучити, надавши можливість органам місцевого самоврядування отримувати дешеві кредити, які потім спрямувати на реалізацію інвестиційних проектів, фінансування енергозберігаючих технологій тощо.

Робота, проведена галузевим міністерством з потенційними фінансовими кредиторами, дає підстави сподіватись на залучення $400-500 млн. Кошти доцільно було б спрямувати на оновлення та модернізацію теплоенергетики та водопостачання. За оцінками експертів Міністерства з питань житлово-комунального господарства, 50% ресурсів житлово-комунальний сектор може отримати від іноземних та вітчизняних приватних компаній, які б могли ввійти на наші ринки. „Але сьогодні в цьому питанні ми маємо серйозні проблеми”,- каже О. Попов. Перша проблема – це незахищеність муніципалітетів у ситуації, коли передається власність територіальної громади. Виникають спірні питання про те, як її використовувати. Друга проблема - інвестиції, які спрямовуються приватними інвесторами, не захищені, тому що у будь-який час договір оренди може бути розірвано. Тому є нагальна потреба в доопрацюванні законодавства, що регламентує діяльність муніципалітетів і комунальних підприємств у цьому напрямку. Галузеве міністерство підготувало та передало на розгляд Верховної Ради України проект закону „Про особливості корпоратизації комунальних підприємств, що провадять діяльність у сфері водо-, теплопостачання та водовідведення”. Законопроект визначає чіткі механізми захисту інтересів територіальної громади у спільній діяльності із приватним бізнесом, а також захист інвестицій, спрямованих на розвиток того чи іншого підприємства.

Просмотров: 1130 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024