Приветствую Вас Гость | RSS Вторник
14.05.2024, 12:27
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Декабрь 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2007 » Декабрь » 24 » 24.12.07 Який алгоритм повернення знецінених заощаджень запропонує Уряд?
24.12.07 Який алгоритм повернення знецінених заощаджень запропонує Уряд?
20:27

“Я маю твердий намір виконати усі зобов’язання перед людьми та повернути їм знецінені заощадження”, - заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час робочої наради, яку вона провела в будинку Уряду наступного дня після затвердження її кандидатури на цій посаді. За словами Прем’єра, у Державному бюджеті на 2008 рік буде заплановано вагомий блок питань щодо розв’язання цієї проблеми. Міністр фінансів, голова правління Державного Ощадбанку та очільник Контрольно-ревізійного управління  отримали доручення Глави Уряду підготувати відповідні пропозиції та подати їх на розгляд Кабінету Міністрів.

Питання повернення знецінених грошових заощаджень  громадян України в Ощадбанку СРСР та Укрдержстраху є дуже болючим. Воно стосується мільйонів людей, які свого часу довірили свої кошти державі та до цього часу не можуть скористатися ними. Частина власників вкладів вже пішла з життя, а частина – втратила надію на те, що їм коли - небудь буде повернуто їхні законні заощадження. Українська держава через економічну кризу та куций державний бюджет впродовж тривалого часу не могла взятись за реальне розв’язання проблеми повернення знецінених грошових заощаджень громадян. Лише з пожвавленням економічної діяльності та схваленням  Верховною Радою Закону України “Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України”, в держбюджеті почали закладати видатки на ці цілі. Згідно з цим законом, до державного внутрішнього боргу України входять грошові заощадження громадян, внесені в період до 2 січня 1992 року в установи Ощадбанку і державного страхування СРСР. Сума зобов'язань держави перед вкладниками визначена в розмірі 132 млрд. гривень. Цьогорічний держбюджет України передбачає 650 млн. гривень на компенсацію громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень. Варто зауважити, вітчизняне законодавство передбачає, що розмір компенсацій українським громадянам втрат від знецінювання грошових заощаджень за рахунок держбюджету України починаючи з 2005 року має бути не менший за 0,5% ВВП за попередній рік і 10% розміру приросту ВВП.

Проблема відшкодування та повернення знецінених грошових заощаджень  громадян України в Ощадбанку СРСР та Укрдержстраху вже не один рік обговорюється в суспільстві. Дискусії то вщухають, то знову жвавішають, в залежності від особливостей політичного моменту. Пропонувалися різні схеми і механізми розв’язання проблеми знецінених заощаджень в тому числі й не грошовим шляхом. У 2005 році, наприклад, Урядом Ю. Тимошенко була успішно реалізована ідея погашення зобов'язань держави за знецiненими грошовими заощадженнями громадян шляхом компенсації заборгованостi за житлово-комунальнi послуги.

Нинішня Урядова команда вважає надзвичайно важливим завданням відродження довіри населення до заходів держави. Тому її прагнення досягти прориву в питанні повернення знецінених заощаджень громадянам свідчить про посилення соціальної складової державної політики коаліційного уряду, неухильне дотримання конституційних норм що стосуються пріоритетності забезпечення потреб українського народу.

Кабінет Міністрів з ініціативи Ю. Тимошенко  з перших днів своєї діяльності взявся за розв’язання проблеми знецінених заощаджень громадян. Глава Уряду ставить питання про  можливість повернення втрачених заощаджень впродовж двох наступних років.

Який алгоритм буде  розроблено та обрано для практичного втілення в життя стане відомо незабаром.

Просмотров: 1118 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024