Приветствую Вас Гость | RSS Воскресенье
28.04.2024, 08:25
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Июнь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Июнь » 18 » 18.06.08 У Верховній Раді України відбувся семінар: "Нове законодавство для забезпечення реформування житлово-комунального господарства в Ук
18.06.08 У Верховній Раді України відбувся семінар: "Нове законодавство для забезпечення реформування житлово-комунального господарства в Ук
18:50

Захід організовано Комітетом з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики спільно з Директоратом з питань демократичних інституцій Ради Європи, Швейцарським агентством з питань розвитку та співробітництва, національними асоціаціями місцевих та регіональних влад та Центром досліджень питань регіонального та місцевого розвитку та сприяння адміністративній реформі.

Голова Комітету Володимир Рибак, відкриваючи семінар, зазначив, що питання реформування житлово-комунального господарства є "надзвичайно гострим і актуальним для України". За його словами, над його вирішенням працювали усі без винятку уряди. Після відновлення у 2005 році Міністерства з питань житлово-комунального господарства ця робота помітно активізувалася. Міністерство стало штабом проведення реформи. Навколо нього згуртувалися керівники місцевих органів влади, підприємств житлово-комунального господарства, представники громадських організацій, незалежні експерти.

В.Рибак наголосив, що міністерству вдалося налагодити ефективну співпрацю з міжнародними та донорськими організаціями з метою залучення інвестицій, грантів, фінансових ресурсів, дешевих позик для розроблення та впровадження проектів у житлово-комунальному господарстві, спрямованих на зменшення технологічних витрат, впровадження новітніх технологій, наближення якості житлово-комунальних послуг і національних стандартів до норм ЄС.

В.Рибак, характеризуючи стан галузі, зазначив, що вона є однією з найбільших в українській економіці -  її майно становить 25% основних фондів. За його словами, ця галузь збиткова. Від 40% до 80% відсотків фондів зношено. Тому, вважає народний депутат, "потрібно визначити серйозну програму реформування і модернізації всього житлово-комунального господарства країни".

Голова Комітету повідомив, що протягом минулого року було підготовлено низку важливих законопроектів, прийняття яких має забезпечити міцну законодавчу базу для здійснення реформи житлово-комунального господарства України. Головним серед них він назвав законопроект про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства.

На семінарі відбулася презентація двох законопроектів, які на думку членів парламентського Комітету, забезпечать проведення реформи галузі: "Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства" та "Про особливості передачі в оренду та концесію об'єктів централізованого водо-, теплопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності".

Під час семінару зазначалося, що ухвалення першого законопроекту створить умови для підвищення та ефективності функціонування ЖКГ, забезпечення беззбиткової діяльності підприємств галузі, залучення інвестицій в технічне переоснащення об'єктів з метою скорочення питомих показників використання енергетичних і матеріальних ресурсів, суттєвого покращання якості послуг.

В обговоренні законопроектів взяли участь експерти Ради Європи. Вони представили висновок Генеральної дирекції з демократичних та політичних питань Ради Європи на проект Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства України на 2007-2011 роки. Згідно з висновком, вона "є амбіційною та цінною стратегічною програмою". Однак, тут, вважають експерти, для України "існує серйозна інституційна дилема". На їхню думку, через збереження однорівневого підходу до структури місцевого самоврядування значна частина населення живе в малих муніципальних утвореннях, не здатних впоратись із такими стратегічними питаннями як енергозбереження та комунальні послуги, які вимагають значних адміністративних, фінансових і професійних можливостей. Тому такі питання делегують державним адміністраціям на районному або обласному рівні.

Експерти зазначили, що для спрямування необхідних ресурсів на застосування енергозберігаючих технологій потрібні кроки центрального уряду. "Гальмування реформи місцевого самоврядування не може бути перешкодою для розв'язання суспільно важливих проблем. Але змін такого масштабу і такої швидкості, яких прагне уряд, можна досягти лише шляхом системної співпраці на всіх рівнях управління в рамках Загальнодержавної програми" наголосили експерти.

Учасники семінару загалом відзначили, що перш ніж займатися реформуванням житлово-комунального господарства потрібно врегулювати відносини місцевого самоврядування і держави.

Комітет планує провести громадське обговорення законопроектів, залучивши до цього науковців і фахівців, а також представників місцевого самоврядування та громадських організацій.

Просмотров: 1055 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024