Приветствую Вас Гость | RSS Среда
01.05.2024, 12:08
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Декабрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Декабрь » 10 » 10.12.2008 Неплатежі комунальних підприємств Харкова за електроенергію можуть призвести до віялових відключень. Сергій Кирик
10.12.2008 Неплатежі комунальних підприємств Харкова за електроенергію можуть призвести до віялових відключень. Сергій Кирик
09:08
Ситуація, яка складається в Харкові з оплатою за спожиту електроенергію, вимагає втручання обласної державної адміністрації, правоохоронних органів і Служби безпеки України.

Таку точку зору висловив в ході засідання обласної комісії з питань оплати за спожиту електроенергію голова правління АК "Харківобленерго" Сергій Кирик.

Основним показником надійного забезпечення лімітами електроенергії для народногосподарського комплексу Харкова і Харківської області є 100 % розрахунки з Енергоринком України, які, у свою чергу, забезпечуються 100 % платежами споживачів.

За словами Сергія Кирика, останнім часом розповсюджується практика, коли фізична особа, як правило, це працівник комунального підприємства, звертається до суду з позовом про незаконні дії АК "Харківобленерго" по припиненню подачі електроенергії, зокрема - КП "Вода" і "Харківкомунпромвод".

"При цьому оскаржуються законні дії компанії, які безпосередньо не стосуються заявника, не порушують його прав і законних інтересів, - підкреслив голова правління АК "Харківобленерго", - Право і обов'язок АК "Харківолбенерго" припиняти постачання електроенергії у разі відсутності оплати прямо передбачено законодавством".

Забезпечувати повні і своєчасні розрахунки комунальних підприємств за спожиту електроенергію зобов'язані органи державної виконавчої влади, місцевого і регіонального управління. Що стосується екологічних і технологічних наслідків відключень споживачів, то Ухвала КМУ № 705 прямо передбачає обов'язки і відповідальність самого споживача.

"У розріз умовам договорів і законодавству України фізичні особи (працівники комунальних підприємств) незаконно перекладають обов'язки попередження негативних наслідків на АК "Харківоблэнерго"", - вважає Сергій Кирик.

За таких умов урозріз чинному законодавству, шляхом використання власних працівників, комунальні підприємства через судову гілку влади узаконюють власні неправомірні дії з оплати за спожиту електроенергію і намагаються обмежити АК "Харківобленерго" застосування передбачених законом засобів впливу на неплатників.

"Яскравим прикладом є ухвала Червонозаводського районного суду м. Харкова (суддя Дідовец) за позовом працівника "Харківкомунпромвода", заборона АК "Харьковобленерго" обмежувати споживання електроенергії строком на 3 роки. При
цьому дія розповсюджується раніше, ніж відбувся суд", - підкреслив Сергій Кирик, - Найсумніше в даній ситуації те, що 10 років тому все розвивалося за аналогічним сценарієм і закінчилося "віяловими" відключеннями, введенням всіляких графіків обмеження, при цьому постраждали всі, а не конкретні винні, які своїми умисними діями розхитують енергетичну галузь і відповідно створюють соціальну напруженість в суспільстві".

Голова правління АК "Харківобленерго" привів суми заборгованостей комунальних підприємств м. Харкова за вже спожиту електроенергію:
- КП "Вода" - 5 677 092, 89 грн.
- Харківкомуночиствод – 3 786 349, 82 грн

Сергій Кирик з жалем констатував, що графіки погашення заборгованостей комунальними підприємствами м. Харкова, підписані їх керівниками у присутності Харківського міського голови Михайла Добкина, не дотримуються керівниками КП "Вода" і "Харківкомуночиствод".

Обласна комісія з питань оплати за спожиту електроенергію ухвалила рішення звернутися до Харківського обласного управління СБУ України в Харківській області і до міського голови Харкова Михайла Добкина з вимогою негайно розібратися в ситуації, яка склалася з неплатежами за використану електроенергію.

Члени комісії вважають, що дії АК "Харківобленерго" по відключенню неплатників відповідають вимогам і нормам чинного законодавства України.

На думку голови комісії, першого заступника керівника області Володимира Бабаєва, ситуація, що склалася, серйозно загрожує життєзабезпеченню міста і безпеці жителів Харкова, оскільки комунальні підприємства погіршують якість послуг, знижують їх об'єми, а в ситуації з їх можливими відключеннями від електроенергії постраждають не тільки жителі Харкова, але і екологія мегаполісу.
Просмотров: 1266 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024