Приветствую Вас Гость | RSS Суббота
18.05.2024, 08:56
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Январь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Январь » 28 » 28.01.2008 Доповідь заступника голови обласної державної адміністрації Шаповалова О.В. на засіданні колегії облдержадміністрації
28.01.2008 Доповідь заступника голови обласної державної адміністрації Шаповалова О.В. на засіданні колегії облдержадміністрації
18:43
 
Шановний Арсене Борисовичу!
Шановні учасники колегії!


На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 04.06.2007 № 328 "Про заходи щодо підготовки господарства області та об’єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2007-2008 років" була проведена відповідна робота з підготовки житлово-комунального господарства та об'єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2007-2008 років. В цілому підготовка і проведення опалювального сезону проходить задовільно.

Але хочу звернути увагу на ті недоліки, які не дали нам можливість на відповідному рівні провести першу половину опалювального сезону.

Так, мали місце проблеми з включенням котелень та подачею тепла в Харківському районі. Майже на місяць було затримано включення котельні по вул. Інтернаціональна,3 в сел.Покотилівка (1 житловий будинок) внаслідок того, що Покотилівською селищною радою не була підготовлена котельня і не отримані відповідні дозволи газотехнічної інспекції. Фактично до початку грудня велись роботи з реконструкції теплових мереж та котельні по вул. Орешкова,83 в с.Васищево. В результаті 20 житлових будинків весь цей час залишались без опалення. Не своєчасно була завершена підготовка котельні і теплових мереж в с. Велика Рогань, від яких опалюється житловий масив та університет ім.. Докучаєва.

Через низькі і несвоєчасні розрахунки за енергоносії теплопостачальних підприємств з запізненням розпочався опалювальний сезон в Дергачівському, Чугуївському, Куп’янському, Харківському районах та містах Чугуїв і Куп’янськ.
Необхідно також відзначити недостатній рівень підготовки теплотехнічного обладнання до початку опалювального сезону. Так, після аварії у Дніпропетровську, значно підвищився рівень вимог з боку інспекційних служб щодо забезпечення безпечної експлуатації котельних. Як результат, котельні Краснокутського, Валківського, Богодухівського та Дворічанського районів, які знаходяться в експлуатації ТОВ "Котельні лікарняного комплексу", були включені з запізненням.

На жаль, у опалювальному сезоні 2007-2008 років не вдалося уникнути і аварійних ситуацій.

18 листопада 2007 року внаслідок виходу з ладу фільтрової колони була припинена робота свердловини, яка забезпечує постачання води до центральної районної лікарні м. Барвінкове та прилеглого житлового мікрорайону, де мешкає понад 3,5 тис. населення. КП "Барвінківське комунальне підприємство" виконало роботи по відновленню водопостачання з резервної мережі, але це не вирішувало проблеми. Тому з резервного фонду обласного бюджету на відновлення свердловини було виділено 175 тис.грн., що дало можливість відновити роботу свердловини і забезпечити споживачів водою в повному обсязі.

Майже на добу було припинено водопостачання Олексіївського житлового масиву м.Харкова, через аварію, яка виникла 20 грудня на водоводі ф1000 по вул. Бєлгородський внаслідок пошкодження засувки.

Через незадовільну взаємодію працівників Харківського районного теплопостачального підприємства та Харківського національного аграрного університету ім.В.В.Докучаєва при ліквідації аварійної ситуації на теплових мережах було розморожено опалювальні системи 4-х гуртожитків. Теплопостачання цих гуртожитків було відновлено лише 20 січня.

На ліквідацію аварійної ситуації та виконання робіт по відновленню внутрішньобудинкових систем теплопостачання гуртожитків були задіяні бригади ремонтників з вузів інших районів та областей.

4 січня 2008 року в результаті різкого зниження тиску мережної води на вводі в насосну групу ТЕЦ ДП "Енергохімпром" в аварійному режимі було тимчасово припинено теплопостачання м.Первомайський. Аварійне відключення та запуск мережних насосів ТЕЦ призвели до значних пошкоджень системи теплопостачання міста.

В результаті аварії утворилися два витоки мережної води на магістральних трубопроводах і 128 - на внутрішньобудинкових системах опалення. Протягом 4-5 січня аварії на внутрішньобудинкових системах були усунуті і теплопостачання міста відновлено, але залишилися витоки на магістральних трубопроводах, які можна було ліквідувати лише при зупинці теплопостачання всього міста.

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 04.01.08 №1 було створено штаб з координації дій щодо ліквідації аварії в системі теплопостачання м. Первомайський, який очолив перший заступник голови обласної державної адміністрації В.Бабаєв. Роботи з ліквідації пошкоджень на магістральних теплових мережах були заплановані та проведені 14 січня п.р. Протягом 7 годин витоки з теплових мереж було ліквідовано, а о 18-30 годині теплопостачання міста Первомайський було відновлено в повному обсязі.

Ця аварія ще раз підтвердила ненадійне теплопостачання міста, яке пов’язано з значним відсотком зношеності обладнання ТЕЦ та теплових мереж. Це також підтверджує, що рішення про будівництво в місті квартальних і блочних котелень було прийняте вірно. За рахунок субвенцій з державного та місцевих бюджетів в м.Первомайський протягом 2007 року було виконано будівництво 12 квартальних і блочних котелень. Але через відсутність фінансування на реконструкцію газо-розподільчих мереж, на перекладку яких необхідно 8млн.грн, до котелень не був підведений природний газ. Це не дає можливості ввести котельні в експлуатацію. Питання фінансування перекладки газопроводів вже піднімалося перед новим керівництвом Кабінету Міністрів України і є впевненість, що воно буде вирішено позитивно. Тому перед нами стоїть завдання протягом міжопалювального сезону завершити весь обсяг робіт і новий опалювальний сезон в м. Первомайський розпочати з тепловою енергією від нових котелень.

Аналіз аварійних ситуацій на об’єктах житлово-комунального господарства та несвоєчасне включення котелень свідчить про те, що в більшості випадків головною причиною є значна зношеність як трубопроводів, так і технічного обладнання. Тому їх заміна та модернізація - єдине, що дасть можливість підвищити якість послуг та знизити ризик виникнення аварійних ситуацій.

В 2007 році з державного та місцевих бюджетів на ці цілі було виділено біля 233 млн.грн.

На жаль не всі субвенції з державного бюджету були освоєні.

Так, з 60 млн.грн., виділених згідно з постановою КМУ №779 (соціальний розвиток), залишилися не освоєними понад 10 млн.грн. Найбільші суми повернуто до держбюджету з м. Харкова -8,65 млн.грн, Харківського району – 522 тис.грн., Ізюмського району -200 тис.грн. та деяких інших.

Із 73,7 млн.грн., виділених згідно з постановою КМУ №904 (енергозбереження), залишилися не освоєними понад 12,2 млн.грн. Не використали кошти м. Харків – 8,3 млн.грн, м. Лозова – 1,2 млн.грн., Харківський район – 606 тис.грн, Векликобурлуцький район- 322 тис.грн., Нововодолазький район -271 тис.грн., Ізюмський район – 246 тис.грн. та інші.

Незадовільно було проведено освоєння коштів, виділених Міністерством оборони на передачу житла в м. Чугуїв. З виділених 3,3млн.грн. до бюджету повернуто 460 тис.грн.

Також не були використані в м. Харкові кошти, виділені на придбання електротранспорту в сумі 5 млн.грн.

Були певні проблеми практично у всіх районах і містах при проведенні тендерних торгів, отриманні сертифікатів і запізнілому надходженні фінансування. Але більшість районів і міст змогли використати субвенції в повному обсязі, а вище названі райони і міста фактично зірвали цю роботу.

І на завершення хочу сказати наступне: якщо ми дійсно прагнемо надати якісні житлово-комунальні послуги, то вже сьогодні необхідно перебудувати роботу як в райдержадміністраціях, так і в органах місцевого самоврядування з питань житлово-комунальної галузі.

В першу чергу слід звернути увагу на вирішення наступних питань:
1. Завершити розробку і затвердження перспективних планів подальшого розвитку систем теплопостачання , водопостачання , водовідведення та житлового господарства відповідного району чи міста і в подальшому працювати по їх виконанню.
2. Забезпечити беззбиткову роботу житлово-комунальних підприємств, а це значить привести у відповідність тарифи, впроваджувати енергозберігаючі технології як за рахунок підприємств , так і за рахунок місцевих бюджетів;
3. Забезпечити щоденний контроль за своєчасними розрахунками підприємств за спожиті енергоносії;
4. Особливу увагу звернути на організацію і проведення тендерних торгів і використання коштів по субвенціях. В подальшому на допускати перекладку відповідальності за їх проведення на житлово-комунальні підприємства.

Дякую за увагу.
Просмотров: 1103 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024