Приветствую Вас Гость | RSS Суббота
18.05.2024, 15:16
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Январь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Январь » 31 » 31.01.08 Політика енергозбереження: від концепції до реальних справ
31.01.08 Політика енергозбереження: від концепції до реальних справ
18:15

У місті Бровари відбулося дискусійне засідання Національного прес-клубу реформ, яке було присвячене обговоренню актуальної для України проблеми енергозбереження та формування енергоефективної політики місцевих громад.

Чому людина залежить від енергії? Вона необхідна для задоволення її життєвих потреб. Але в цю залежність людина потрапила за власним бажанням, адже не думала про наслідки – основні джерела енергоносіїв скоро можуть бути вичерпані…Сьогодні людство розробляє технології використання нових джерел енергії, а держави запроваджують політику енергозбереження й енергоефективності.

– Тривалий час побутувало переконання, що найенергозатратною є сфера індустрії і в першу чергу там варто запроваджувати економію енергоресурсів. Але науковці довели, що 40 % видобутих енергоресурсів іде на створення комфортних умов життя людини, 30% на транспорт, і тільки 27% на індустріальні потреби. Отже насправді необхідно економити в першу чергу енергоносії, що витрачаються, зокрема, на опалення, забезпечення гарячою водою, електроенергією житла, адміністративних і соціальних об'єктів, тобто там де людина створює собі комфортні умови перебування. Все це стає першочерговим завданням влади на місцях, адже 75% зазначених об'єктів розташовані саме на території відповідальності органів місцевого самоврядування. Енергетична стратегія Євросоюзу передбачає: до 2020 року скоротити на 20% споживання основних енергоносіїв, й залучити до 20% із альтернативних джерел. В Україні також розроблено програму енергозбереження. Але механізмів для запровадження практики енергозбереження на місцевому рівні у сфері житлово-комунального господарства розроблено ще недостатньо. Україна може скористатися досвідом таких країн як Польща, Болгарія, Естонія. Там активно ведеться поки маловідома для українців практика термомодернізації будинків. Відтак на обігрів європейської будівлі потрібно вчетверо менше енергії ніж у нас. Про все це, представляючи думку громади, розповів на засіданні Анатолій Копець, виконавчий директор асоціації «Енергоефективні міста України» .

Про державні заходи, що нині запроваджуються для розвитку концепції енергозбереження та впровадження термомодернізації житла учасники дискусії, а це були журналісти центральних та регіональних засобів масової інформації, представники підприємств – розробників енергозберігаючих технологій, міські Голови міст Бровари і Славутич, дізналися від заступника Міністра з питань житлово-комунального господарства України Олександра Мазурчака.

Політика енергозбереження в житлово-комунальному господарстві нині є пріоритетним напрямком роботи Міністерства з питань житлово-комунального господарства України.

Аналізуючи стан справ, фахівці міністерства виявили непоодинокі випадки невикористання на місцях державних коштів, які виділялися з державного бюджету на програми енергозбереження, у 2007 році це 100 млн. гривень – наголосив заступник Міністра, – наприклад, 51 % коштів не використано у Києві, на них можна було придбати щонайменше 2000 будинкових лічильників і 200 тисяч городян вже могли в півтора рази менше сплачувати за комунальні послуги.

Міністерство розробило першочергові заходи, які мають суттєво вплинути на перебіг реалізації програми енергозбереження в житлово-комунальному господарстві, а відтак вже у найближчий час поліпшити життя громадян. Насамперед необхідно забезпечити енргозбереження у житлових будинках, сформувати ефективного власника житла та запровадити облік спожитих ресурсів. У вже згаданій столиці, наприклад, обліковується лише 20-22 % тепла і гарячої води.

Міністерство ставить завдання – за два роки забезпечити лічильниками всі багатоповерхові будинки в містах України. Для цього вперше у 2008 році виділяється з держбюджету 600 мільйонів гривень. У тому числі 130 мільйонів на ремонт тепломереж і котлів, 70 мільйонів на, поки що нову для українців, термомодернізацію будинків. Ми започатковуємо обов'язкову паспортизацію кожного будинку.

Міністерство стає партнером місцевої влади у запровадженні енергозберігаючих заходів. На погашення відсотків по кредитах, взятих на реалізацію пілотних проектів енергозбереження в житлово-комунальному господарстві, передбачено цього року виділити 200 млн. гривень. Для поширення позитивного досвіду впровадження енергозбереження, ми створимо каталог кращих практик по Україні. З метою поліпшення ефективності енергоспоживання в житлово-комунальному господарстві, Міністерство ініціювало розробку Закону України прямої дії «Про енергоефективність у житлово-комунальному господарстві». Всі ці заходи відповідають головним пріоритетам нової житлової політики України – підсумував Олександр Мазурчак.

Економити основні види енергії й запроваджувати використання нетрадиційних джерел запропонували українські розробники енергозберігаючих технологій. Сергій Чаплигін, представник науково-технічного центру «Біомаса» (м. Київ), презентував проекти центру, для реалізації яких використовуються нетрадиційні джерела енергії,, зокрема: спалення соломи для опалення сільської школи в с.Стави Кагарлицького району, інших матеріалів з відходів сільгоспвиробництва у с.Дрозди Білоцерківського району, с.Єлєновка Дніпропетровської області; запровадження когенераційних технологій у м.Славутичі.

Жвавий інтерес учасників заходу викликала презентація Дніпропетровської компанії «Спецтехнологія». Її директор Максим Богомолов наочно продемонстрував електричний прилад вагою всього 500 грамів, здатний опалювати чотирьохкімнатну квартиру. Ця українсько-російська розробка отримала життя внаслідок розсекречення військової технології опалення підводних човнів. Переваги її використання випробували споживачі у Києві , Донецьку і Криму.

Підтримати впровадження проектів з енергозбереження готові, зокрема, у Європейському банку реконструкції та розвитку. Представник департаменту банку з енергоефективності та змін клімату Сергій Масліченко зазначив, що підтримка заходів енергоефективності в Україні є пріоритетом на найближчі три роки. Кредитні ставки ЄБРР значно нижчі ніж у вітчизняних банках, банк не вимагає державних гарантій повернення. Скористалися пропозиціями банку комунальні підприємства Черкас, Одеси, Вінниці, Житомира. Зацікавленість у співпраці й високу довіру засвідчує те, що наступні збори акціонерів банку (травень 2008 року) відбудуться саме в Україні.

Особливі умови розвитку житлово-комунального господарства у місті Славутичі після закриття в 2000-ному році Чорнобильської станції, спонукали до запровадження енергозбереження на цій території. Славутицькій міський голова Володимир Удовиченко розповів про вжиті заходи. Так у 1999-му році місто витрачало на опалення 41млн. кубометрів газу. Заходи з енергозбереження (утеплення будинків, оновлення котелень й теплотрас, встановлення лічильників), навіть за розширення соціальної інфраструктури міста, вже у 2006-му році знизили споживання газу до 23, 8 млн. кубометрів. Нині запроваджується оригінальний місцевий проект, розрахований на використання торфу для забезпечення міста влітку гарячою водою. Тут давно відмовилися від практики комунальних ЖЕКів, діє єдиний розрахунковий центр – замовник усіх комунальних послуг. Славутич входить до асоціації «Енергоефективні міста України» і є одним з найуспішніших в українській практиці енергозбереження.

Ідеї енергозбереження реалізуються також у місті Бровари. Заступник Броварського міського голови Григорій Голубовський повідомив, що з міського бюджету витрачено 10 мільйонів гривень на проекти сучасного енергозбереження. Учасникам форуму запропонували оглянути одну з міських котелень, де використовується енергоефективне обладнання – система «Еко-3» та технологія когенерації, й індивідуальну котельню опалення адміністративної будівлі, обладнану регуляторами температури. Систематичне впровадження заходів з енергозбереження дало змогу підприємству «Броваритепломережа» максимально збільшити коефіцієнт корисної дії обладнання й суттєво поліпшити якість послуг.

Наступне засідання дискусійного Національного прес-клубу реформ, враховуючи актуальність реалізації в Україні енергоефективної політики, організатори пропонують присвятити темі інвестування в інновації. Заступник Міністра з питань житлово-комунального господарства України Олександр Мазурчак зазначив, що готовий щоквартально інформувати ЗМІ про хід реалізації програми енергозбереження в житлово-комунальному господарстві України.

Просмотров: 1652 | Добавил: dez | Рейтинг: 3.5/4 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024