Приветствую Вас Гость | RSS Понедельник
29.04.2024, 11:31
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Март 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Март » 24 » 24.03.08 Олексій Кучеренко: аргументовано про реформу ЖКГ для газети «Аргументы и факты в Украине»
24.03.08 Олексій Кучеренко: аргументовано про реформу ЖКГ для газети «Аргументы и факты в Украине»
19:42

21 березня Міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко в редакції газети «Аргументи і факти в Україні» зустрівся з провідними журналістами видання та відповів на низку запитань щодо запровадження нової житлової політики і реформування галузі.

– Значний запас міцності, закладений нашими батьками у житлово-комунальну інфраструктуру за часів соціалізму вже вичерпано, на жаль, впродовж двох десятиліть вона не оновлювалася, хоча майже 98% квартир в останні роки стали приватизованими – тобто отримали власника. Час ринкової економіки вимагає нових підходів до розв’язання накопичених проблем житлово-комунального господарства – наголосив Міністр.

Міністерство з питань житлово-комунального господарства України, очолюване Олексієм Кучеренком, розробило й пропонує конкретні шляхи розвитку житлово-комунальної сфери в сучасних умовах. До обговорення й оцінки нової редакції Програми реформування галузі на найближчі роки, розробки нових регулюючих актів, запровадження нових енергозберігаючих технологій – залучено провідних вчених Національної Академії Наук України та незалежних експертів. Враховуючи те, що на реформування, а отже і на отримання конкретних результатів відведено небагато часу, Міністерство намагається максимально вирішувати питання в рамках Постанов Уряду, відновлюючи систему впливу держави на галузь.

Серед інструментів впровадження нової політики в житлово-комунальній галузі, Олексій Кучеренко вважає дієвою систему «батога й пряника»: «батіг» – система регулювання природних монополій (вода, тепло), «пряник» – фінансова підтримка з держбюджету тих підприємств, які вживають економічно обґрунтовані заходи виходу із кризи. Нині Міністерство з питань житлово-комунального господарства працює над створенням у складі Міністерства Департаменту державного регулювання природних монополій, який через рік стане окремим незалежним органом державного регулювання, що впливатиме на тарифну політику, захист споживачів, якість послуг. Питання пов’язані з утриманням житла на місцях вирішуватиме запроваджена незалежна житлово-комунальна інспекція. Міністерство планує вже протягом року завершити встановлення будинкових засобів обліку – лічильників води і тепла, що дасть змогу встановити реальну картину надання послуг і стимулюватиме заходи енергозбереження.

Цікава дискусія розгорнулася в редакції «Аргументів і фактів» з питання щодо створення ОСББ, як дієвого власника і управителя житлом. На думку Міністра, значна частина громадян сьогодні фактично є власниками своїх квартир, але ні психологічно, ні фінансово не готові до управління житлом. Щоб досконало вивчити цей процес, Міністерство замовило відповідне соціологічне дослідження, яке має на меті з’ясувати ступінь розуміння людей того, що вони тепер повністю відповідають за долю своєї власності – квартир, будинків. Серед прикладів вдалого управління житлом Олексій Кучеренко назвав приклад міста Артемівська, де запроваджено проект реконструкції
«Теплий дім» (з врахуванням термомодернізації) цілого мікрорайону житлових будинків.

– За статистикою, у світі – 40% доходу кожної сім’ї іде на утримання житла і оплату житлово-комунальних послуг. Українці ж, приміром, готові платити за таку послугу, як мобільний зв’язок, – торік на ці потреби оборот склав 35 млрд. гривень. А ось за житлово-комунальні послуги платити не поспішають – із 18 млрд. гривень платежів, які проходять по галузі, 30% складають борги – підкреслив Міністр.

– Як люди, які хочуть створити в будинку ОСББ, можуть дізнатися про свої права?

– Працює чимало просвітницьких програм, здійснюваних за допомоги міжнародних і громадських організацій. Але головною відповіддю є нова редакція Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», де визначено, що у нових будинках створення ОСББ є обов’язковим, провести збори мешканців, реєстрацію ОСББ, ознайомлення людей з правами і обов’язками мають допомагати органи місцевого самоврядування – зазначив Олексій Кучеренко.

Ще чимало актуальних запитань стосовно подальшого розвитку житлово-комунального господарства було поставлено журналістами видання Міністру з питань житлово-комунального господарства України Олексію Кучеренку. Більш детально читайте інтерв’ю в чергових випусках газети «Арументы и факты в Украине».

Просмотров: 1368 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024