Приветствую Вас Гость | RSS Воскресенье
12.05.2024, 23:57
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Февраль 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Февраль » 25 » 25.02.08 Обговорено участь українських міст у міжнародних програмах з розвитку енергоефективності
25.02.08 Обговорено участь українських міст у міжнародних програмах з розвитку енергоефективності
18:08

У Міністерстві з питань житлово-комунального господарства України відбулася зустріч Міністра Олексія Кучеренка з виконавчим директором Європейської асоціації муніципалітетів «Енерджі сіте» Жераром Маньєном та керівником регіонального координаційного центру у країнах Центральної та Східної Європи Агенції з питань навколишнього середовища та управління в сфері енергетики (ADEME) Тьєрі Меро.

Метою зустрічі з представниками Франції стало визначення спільних інтересів у сфері енергозбереження, адже вищезазначені організації саме презентують Європейський досвід з енергозбереження та надають державну підтримку для участі широкого кола муніципалітетів країн-учасниць у відповідних програмах. У заході взяли участь Заступник Міністра з питань житлово-комунального господарства України Олександр Мазурчак та виконавчий директор Асоціації енргоефективних міст України Анатолій Копець.

Міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко наголосив під час зустрічі, що Україна прагне бути у енергоефективній системі Європи, запровадження енергоефективних технологій у житлово-комунальному господарстві є нині одним з пріоритетів роботи Міністерства, до таких кроків підштовхують і умови сьогодення, пов’язані із значним дорожчанням енергоносіїв. Фахівців українського галузевого Міністерства особливо цікавить документальний досвід запровадження енергоефективних систем у країнах Східної Європи з перехідною економікою, який би став у нагоді для України, адже на вітчизняному ринку комунальних послуг ще не запроваджено жорсткої системи стимуляції енергозбереження.

Як зазначив виконавчий директор Європейської асоціації муніципалітетів «Енерджі сіте» Жерар Маньєн, 20 років тому для популяризації та впровадження ідей енергозбереження на рівні муніципалітетів європейських міст і було створено організацію Нині вона об’єднує 500 муніципалітетів з 25 країн. «Енерджі сіте» вже співпрацює з Асоціацією енергоефективних міст України. Для країн Східної Європи та Балкан розроблено відповідні програми, спрямовані на передачу європейського досвіду з питань енергозбереження. До участі в одній з них – «DISPLAY», що стосується визначення показників енергоефектвності в житлових будинках, долучилося українське місто Івано-Франківськ. Готові взяти участь у проекті Львів, Житомир та Кам»янець-Подільський. Найближчим часом у Житомирі на україно-білоруському навчальному семінарі «Застосування новітніх енергозберігаючих технологій на об’єктах житлово-комунального господарства» буде презентовано цей проект за участі французької сторони.

Представник «Єнерджі сіте» запросив українську сторону взяти участь і у проекті «Модель», розробленому для нових членів Євросоюзу. Мета проекту – довести яким чином муніципалітет через поліпшення менеджменту в сфері енергетики та завдяки відкритості стосунків з громадою, може стати моделлю запроваджених правил для мешканців та інших муніципалітетів. У проекті вже беруть участь 40 міст з 11 країн Європи. Тьєрі Меро, представник ADEME, підтвердив, що французька сторона надає державну підтримку учасникам цього проекту.

Заступник Міністра з питань житлово-комунального господарства України Олександр Мазурчак, до компетенції якого належать питання енергозбереження у сфері ЖКГ, ознайомив іноземних колег із завданнями Міністерства на 2008 рік. Серед яких: збір кращих практик з енергозбереження в Україні; розробка й забезпечення рекомендаціями з втілення цих практик; захист кращих пілотних проектів з енергозбереження, втілення їх через муніципалітети та забезпечення їх державної підтримки через механізми субвенцій та державної допомоги у погашенні відсотків за кредитами (на це у держбюджеті передбачено 50 млн. грн.); запровадження жорсткого контролю за використанням державних коштів, які спрямовуються на реформу житлово-комунального господарства. Олександр Мазурчак підкреслив, що мета запропонованої програми «Модель» відповідає нагальним українським потребам у реформуванні житлово-комунального господарства та практично співпадає із завданнями Міністерства, ухваленими на нещодавній колегії. Тому фахівцями Мінжитлокомунгоспу буде вивчено можливість участі української сторони у проекті.

Крім того, Міністерство з питань житлово-комунального господарства України розробляє власну програму по створенню комунікаційних центрів, до якої буде залучено 20-50 міст з різних областей України. Мета створення центрів – допомога у обізнаності громадян, – власників житла і управителів житловим фондом, з питань ЖКГ, в тому числі необхідності впровадження енергозберігаючих технологій, створення ОСББ, удосконалення стосунків з органами місцевого самоврядування та взаємодії з регіональними ЗМІ. Міністерство з питань житлово-комунального господарства запрошує представників міжнародних організацій до співпраці в рамках цього проекту.

Просмотров: 1097 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024