Приветствую Вас Гость | RSS Понедельник
13.05.2024, 10:52
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Февраль 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Февраль » 27 » 27.02.08 Доклад першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Бабаєва на зборах обласного активу з питання "Про підсумки соціаль
27.02.08 Доклад першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Бабаєва на зборах обласного активу з питання "Про підсумки соціаль
19:04
 
Шановний Арсене Борисовичу, Василю Вікторовичу!


Шановні присутні!


Підводячи підсумки за 2007 рік, хотів би відзначити, отримані сьогодні показники, – це результат нашої трирічної роботи. База, що була закладена в 2005 році, наявні здобутки, дають всі підстави стверджувати – стратегія і тактика нашої спільної роботи були обрані вірно.

За ці три роки діяльність адміністрації супроводжувалась неодноразовою зміною політичної обстановки в країні.

Спроби наших опонентів очорнити методи і форми нашої роботи, її результати, так і залишились лише спробами.

В питаннях соціально-економічного розвитку регіону робота адміністрації будувалась, винятково, з орієнтацією на соціальні і економічні пріоритети.

Зупинюсь на наступних показниках і окремих прикладах.

За минулий рік виготовлено і реалізовано промислової продукції на суму понад 30,5 млрд. грн.

Приріст обсягів промислового виробництва склав 9,63%. За темпами зростання ми випередили таких традиційних лідерів, як Дніпропетровська і Донецька області.

Уперше за часи української незалежності галузь машинобудування закінчила рік з високою позитивною динамікою в 117,03%.

Цього вдалося досягнути за рахунок кропіткої праці протягом усіх трьох років. Упродовж яких особлива увага була приділена складанню і контролю за виконанням фінансових планів підприємств галузі, залученню до реалізації ключових національних програм і міжнародних контрактів.

Участь провідних підприємств області в ряді державних програм розвитку, дозволила освоїти виробництво нових видів промислової продукції: тягових і електродвигунів, апаратури управління для маневрових тепловозів унікального гідрогенератора потужністю 420 мВт для Дністровської ГАЕС (ДП "Електроважмаш"); паливної апаратури стандартів Євро-2 і 3 для різних двигунів (ВАТ "Чугуївський завод паливної апаратури"); кабельно-провідникової продукції (ЗАТ "Південкабель"), конструкції вузлів та агрегатів для сільгосптехніки та автомобільної промисловості (ЗАТ "ЛКМЗ"); дорожньої техніки ("ХТЗ").

Наполеглива робота з реалізації багатомільйонних закордонних контрактів, зокрема, по виготовленню статора турбогенератора для ТЕС "АКСУ" (Казахстан), комплексу енергетичного обладнання для станцій "Кайга" і "Раджастан" (Індія), енергетичного обладнання для замовників Мексики і Російської Федерації, вузлів і агрегатів для сільгосптехніки цілого ряду підприємств Білорусі та Росії дозволила довести показник експортованої продукції до 29% від загального обсягу реалізації.

А відтак, тільки торік інвестиції в основний капітал в промисловому комплексі склали понад 3,7 млрд. грн., з яких близько 70% – власні кошти підприємств.

Ми серйозно поставились до впровадження новітніх технологічних процесів, в яких застосовуються інноваційні або вдосконалені методи виробництва.

І це вкрай важливо напередодні вступу України до Всесвітньої організації торгівлі, адже наш промисловий комплекс повинен бути конкурентоспроможним.

Так, на "Харківському підшипниковому заводі" уведений новий виробничий комплекс зі
створення підшипникових компонентів, що виготовляються методом гарячого штампування.

Загальна площа комплексу становить 10 тис. м2, обсяг інвестицій – понад 26 млн. дол. США.

На "Заводі "Південкабель" впроваджується проект загальною вартістю 62 млн. дол. США. з освоєння виробництва волоконно-оптичних кабелів модульного типу.

І як результат – зростання кількості інноваційно активних підприємств, збільшення на третину обсягу реалізованої ними інноваційної продукції і головне – зростання продуктивності праці в промисловості на 28%.

Кількість прибуткових підприємств в промисловості за минулий рік склала 69,2%, а отриманий ними прибуток – понад 2 млрд. грн.

Постійна робота з року в рік щодо укладання колективних договорів, погашення боргів із заробітної плати та підвищення її розмірів дала відчутні результати.

За підсумками 2007 року заробітна плата збільшилась на чверть і склала 1265 грн. На найбільш успішних підприємствах області вона вже сьогодні становить понад 3 тис. грн. на місяць.

Упродовж останніх років, підкреслю, зрушення відбувались в самій структурі промислового виробництва, збільшення в ній питомої ваги машинобудування.

Зростання випуску машинобудівної продукції в 2007 році на таких підприємствах-форвардах вітчизняної промисловості, як: ВАТ "ХТЗ ім. С.Орджонікідзе" – на 57,2%, ВАТ "ХМЗ "Світло шахтаря" – на 44,7%, ДП "Укрспецвагон" – на 100%, ДП "ХПЗ ім. Т.Шевченка" – на 26,5%, ЗАТ "ЛКМЗ" – на 39,5%, ЗАТ "Південкабель" – на 16,8%, ДНВП "Об’єднання Комунар" – на 15,8%, ДП "Завод "Електроважмаш" – на 15,5%, ВАТ "ХарП" – на 15% та інших, закономірно призвело до високих результатів по промисловості в цілому.

Крім машинобудування, зростання виробництва в минулому році забезпечили ще десять з тринадцяти галузей. В тому числі: добування корисних копалин – 144%, оброблення деревини та виробів з неї – 184,3%, виробництво коксу та продуктів нафтоперероблення – 114,9%, будівництво – 112,7%, хімічна та нафтохімічна промисловість – 110,6%, харчова промисловість – 108,9%, легка промисловість – 102,4%.

На загальнодержавній виставочній акції "Барвиста Україна" Харківщина одержала найвищу оцінку. Третій рік поспіль наша область була визнана "Регіоном-лідером по виробництву кращих вітчизняних товарів року".

Підприємства області вибороли 97 золотих медалей Всеукраїнського конкурсу "Кращий вітчизняний товар року" і 24 "Золотих символи конкурсу".

Разом з тим, тільки минулого року нарешті вдалось отримати перші результати від довготривалої і виснажливої роботи з різними урядами щодо майбутнього так званих "проблемних" підприємств області.

Без перебільшення складним в системі управління державними підприємствами виявився період 2006-2007 років, коли на керівні посади призначались кандидати без відповідного узгодження з адміністрацією.

Яскраве підтвердження тому – "Завод ім. Малишева", "ХЕМЗ", завод "Електроапаратура", "Протон".

З метою комплексного вирішення питань розвитку промисловості в області була створена робоча група, завданням якої стало визначення шляхів виходу проблемних підприємств з кризи та поліпшення їх фінансово-економічного стану.

Спільні засідання з представниками профільних міністерств і відомств проводились безпосередньо на заводах, які упродовж останніх років зазнавали суттєвого зниження обсягів виробництва.

Причому ситуація на трьох з них – "Заводі ім. Малишева", Первомайському "Хімпромі" та Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві – настільки критична, що з 38 млн. грн. боргу по заробітній платі в промисловості – 71% складають саме їх зобов’язання.

Подібні заходи робочої групи дозволили урядовцям Мінпромполітики врешті-решт не тільки власноруч визначити реальний стан справ на підприємствах, але й погодитись з необхідністю прийняття конкретних пропозицій щодо вирішення гострих питань по ним на державному рівні.

Перший крок зроблено – змінено керівництво.

Однак, цим все й обмежилось. З боку Міністерства невиконаним залишилось спільне рішення, прийняте на засіданні колегій облдержадміністрації і Мінпромполітики "Про стан справ в промисловому комплексі Харківської області та основні напрямки його розвитку".

Теж саме стосується виконання міністерствами і відомствами окремих доручень Уряду від 06.04. та від 29.08.2007 р.

Тому першочерговими завданнями на наступний рік мають стати ті питання, розгляд яких заплановано на березневу спільну з Мінпромполітики колегію, в першу чергу:

- створення регіональних промислових кластерів розвитку Харківської області з урахуванням таких важливих секторів, як авіабудування, енергетичне машинобудування та інші;

- проведення, разом з галузевими міністерствами, комплексного аналізу стану промислових підприємств всіх форм власності;

- розробка, коректування та реалізація програм фінансово-економічного оздоровлення підприємств з впровадженням інновацій, прискореного технологічного оновлення, зменшення енерго- і ресурсоємності, залучення інвестицій;

- всебічний розвиток експортної орієнтації промислового комплексу регіону, в тому числі відповідно до завдань Обласної програми розвитку експортного потенціалу на 2007-2008 роки;

- визначення з перспективами подальшої роботи установ галузевої науки, що втратили свою наукову і прикладну цінність;

- перетворення "пілотного проекту" по забезпеченню підприємств робітниками основних виробничих професій в постійно діючу програму.

У 2007 році підприємствами паливно-енергетичного комплексу видобуто 8,3 млрд. м3 природного газу, вироблено 8,1 млрд. кВтт електричної та 3,1 млн. Гкал теплової енергії.

Обсяги виробництва в цілому по галузях комплексу зросли на 2,4%.

З метою сталого забезпечення споживачів області енергоносіями були проведені ремонтні роботи, модернізація та введення нових потужностей на підприємствах паливно-енергетичного комплексу області.

Зокрема, "Харківобленерго" ввело в експлуатацію підстанцію "Перемога", здійснило реконструкцію підстанції "Салтівська" напругою 110 кВ та витратило 69,3 млн. грн. на реалізацію власної інвестиційної програми розвитку.

Сьогодні особливого значення набуває збільшення власного видобутку енергоресурсів і виконання обласної Програми розвитку паливної галузі Харківської області до 2010 року.

За рік освоєно 360,5 млн. грн. капітальних вкладень на буріння та випробування пошуково-розвідувальних свердловин.

Відкриті нові поклади паливно-енергетичних копалин на Аксютівському, Качалівському, Борисівському, Наріжнянському родовищах, а також введено в дослідно-промислову розробку нове родовище Денисівське (Чугуївський район).

За рахунок усіх джерел фінансування введено в експлуатацію 222 км газопроводів, газифіковано 10 тисяч 720 квартир та домоволодінь, що на 700 квартир більше ніж у 2006 р. До 20 населених пунктів газ був поданий вперше.

Рівень газифікації області досяг 67,6%, що на 2,6% вище рівня 2006 р.

Особливо хочу відзначити підведення газопроводів до Мартової Печенізького, Сомівки-Пекельної Зачепилівського та Грішивки Сахновщанського районів.

Нажаль, освоєння коштів державної субвенції склало 95,4% і до державного бюджету було повернуто 515,9 тис. грн.

Кошти виявились "непотрібними" у Вовчанському та Ізюмському районах.

В результаті чого, наприклад, не відбулась газифікація селищ Молодова та Червоний Оскіл.

Голова Краснооскольскої сільської ради цілих півроку "старанно" шукав підрядні підприємства
для виконання будівельних робіт, але не знайшов. Тому тендерні торги, які неодноразово переносились з серпня по грудень, так і не були проведені.

Яка ж в цьому була роль керівництва Вовчанської та Ізюмської районних адміністрацій?

Постійну увагу адміністрація приділяє питанням енергозбереження в господарському комплексі та бюджетній сфері області.

Новий поштовх у цій справі відбувся після наради, проведеної Президентом України Віктором Ющенком в листопаді минулого року в м. Алчевську щодо реалізації державної програми забезпечення умов енергетичної безпеки країни та перегляду державної програми енергозбереження.

В області за участі спеціалістів Національної Академії наук України, НТУ "ХПІ", Харківської національно академії міського господарства та Інституту проблем машинобудування розпочата розробка першої в Україні регіональної концепції "Управління енергозбереженням".

Крім того, проведено аналіз реалізації існуючих галузевих програм енергозбереження, виявлені гострі проблемні питання запровадження енергозберігаючих заходів.

За результатами такого аналізу вимушений констатувати, фінансування енергозбереження і досі відбувається за залишковим принципом.

Такий стан справ призвів до збільшення у звітному році споживання енергоресурсів: в сільському господарстві на 9%, в комунально-побутові сфері – на 6%, у промисловості – на 4%, в транспортній галузі – на 2%.

В цілому за рік збережено позитивні тенденції щодо розрахунків споживачів за електроенергію. За підсумками року "Харківобленерго" розрахувалося з ДП "Енергоринок" за куповану електроенергію на 102,7%, скоротивши заборгованість на 31,8 млн.грн. або на 7%.

Розрахунки споживачів з акціонерною компанією склали 100,2%.

Однак, складною залишається ситуація у розрахунках за природний газ з НАК "Нафтогаз України". За минулий рік вони дорівнюють лише 75,8%.

Найгіршими платниками є підприємства теплоенергетики, лідерство серед яких належить КП "Харківські теплові мережі". Його боргові зобов’язання складають 59% загального боргу підприємств галузі і дорівнюють 128,6 млн. грн.

Не було забезпечено повних розрахунків споживачів з газопостачальними підприємствами області – ВАТ "Харківгаз" та ВАТ "Харківміськгаз" – через що заборгованість зросла на 30% і склала 121,5 млн. грн.

Відтак в паливно-енергетичні галузі в цьому році необхідно, в першу чергу:

- підвищити ефективність використання енергетичного потенціалу підприємствами електроенергетики і паливної галузі з метою зменшення енергоємності виробленої продукції;

- забезпечити стабільне енергопостачання споживачів області, повні розрахунки за енергоносії та погасити накопичені борги, в тому числі і шляхом реалізації положень Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств ПЕК" (№2711);

- замінити застаріле та низько ефективне котельне обладнання (з ККД до 60%) в бюджетних установах і закладах, а також в житлово-комунальному господарстві.

Підприємствами транспорту, зв’язку та дорожнього господарства продовжено роботу по реконструкції і розвитку відповідної інфраструктури.

Залізничний транспорт залишається одним з основних елементів транспортної системи області.

Тільки торік обсяг відправлення пасажирів збільшився на 1,5 млн. осіб.

Обсяг перевезених вантажів зріс на 12,5% і склав 140 млн. тонн.

Автомобільним транспортом усіх форм власності перевезено майже 170 млн. пасажирів, що на 2,4% більше, ніж торік. На 35,8% збільшився обсяг перевезення вантажів.

Завдяки затвердженим інвестиційним програмам продовжується оновлення рухомого складу пасажирського транспорту.

У 2007 році автоперевізниками всіх форм власності придбано 279 одиниць рухомого складу, що на 8,9% більше ніж у попередньому році. Відповідно зростає і кількість автобусів, що обслуговують приміські маршрути, яка сьогодні складає 572 од.

Для покращення обслуговування мешканців сільських населених пунктів проводиться робота щодо впорядкування маршрутної мережі та охопленню автобусним сполученням усіх населених пунктів.

Основна робота дорожнього комплексу була спрямована на забезпечення безперебійного та безпечного руху транспорту на дорогах області.

За 2007 рік на рахунки Служби автомобільних доріг у Харківській області надійшло з усіх джерел близько 830 млн. грн., у тому числі 622 млн. грн. кредитних коштів на будівництво дороги Харків – Перещепіне.

Освоєння цих коштів дозволило побудувати 13 під’їздів до сільських населених пунктів, відремонтувати понад 65 км автомобільних доріг загального користування та 54 мости.

У сфері зв’язку розвивались телекомунікації, впроваджувались новітні технології та нові види послуг.

Торік Харківською філією ВАТ "Укртелеком" було встановлено 35 тис. одиниць телефонів, більшість з них громадянам пільгових категорій, в тому числі 2083 телефонів встановлено ветеранам війни.

Харківським метрополітеном перевезено за рік 222,5 млн. пас., але це майже на 15 млн. пасажирів менше ніж в 2006 році. Тільки за рахунок цього метрополітен втратив понад 10 млн. грн. доходів.

В цілому треба відмітити, що метрополітен став працювати значно гірше. Вперше за всі роки його існування в Харкові з’явились скарги пасажирів на обслуговування, порядок в метро, його зовнішній вигляд. Вперше в службі посередництва і примирення зафіксовано конфлікт між керівництвом метрополітену і машиністами.

На наш погляд, все це пов’язано з одним – непрофесійністю керівника метрополітену. Замість пошуку шляхів поліпшення роботи від нього та керівництва м. Харкова впродовж року лунали винятково звинувачення про відсутність уваги до підприємства.

Проблеми дійсно існують і їх треба вирішувати.

Але виникає питання. Якщо керівники міста хочуть поліпшити роботу метро і перш за все його фінансовий стан, чому практично всі лінії метрополітену дублюються наземними видами транспорту? У цьому питанні не потрібне рішення Уряду або пошук додаткових коштів в бюджеті області.

Для сталої роботи у 2008 році в галузі транспорту і зв’язку необхідно:

- забезпечити виконання Державної та обласної програм розвитку автомобільних доріг загального і місцевого користування, підвищення безпеки дорожнього руху;

- побудувати під’їзди з твердим покриттям до 26 населених пунктів області та довести параметри місцевих доріг до вимог щодо відкриття регулярного автобусного сполучення;

- вирішити питання щодо компенсації підприємствам транспорту втрат доходів від перевезень пільгових категорій населення в повному обсязі;

- продовжити телефонізацію помешкань інвалідів Великої Вітчизняної війни та фельдшерсько-акушерських пунктів;

- забезпечити подальше впровадження високорентабельних послуг зв’язку на базі новітніх технологій;

- продовжити будівництво і реконструкцію автомагістралі Харків-Сімферополь на території Харківської області.

Багато уваги в минулому році було приділено питанням покращання інвестиційного клімату та залучення іноземних інвестицій.

Було залучено 377 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій. За абсолютним їх приростом Харківська область займає 2-е місце в Україні.

Станом на 1 січня 2008 року загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку області склав 1 млрд. 282 млн. дол. США.

Обсяг іноземних інвестицій, у розрахунку на одного жителя регіону, збільшився в 1,3 рази і склав 460 дол. США. Це 3-й показник по Україні.

Проводиться робота по створенню оптимальних умов для роботи іноземних інвесторів. З цією метою розпочато реалізацію проекту розвитку навколо Харкова мережі промислових парків. Це дозволить запропонувати інвесторам "грін філдс" – вільні майданчики з необхідною інфраструктурою для швидкої реалізації інвестиційних проектів в усіх напрямах розвитку економіки.

Одним з перших успіхів такого підходу є індустріальний майданчик "Малинівка", на якому відбувається реалізація проекту створення трьох підприємств:

фірми "KGS&Co", "Малинівського склоробного заводу" та "Лікеро-горілчаного заводу Плюс".

Загальний обсяг інвестицій становить близько 143 млн. дол. США.

Найбільш масштабним проектом із залучення іноземних інвестицій є створення промислової зони "Індустріальний парк "Рогань" в Харківському районі.

В ході реалізації проекту планується розмістити на площі понад 200 га близько 150 підприємств, які мають забезпечити формування інвестиційного потоку в 1,5 млрд. дол. США та створення 10 тис. нових робочих місць.

Зовнішньоторговельний оборот за минулий рік зріс на 21,5% і склав 3 млрд. 435 млн. дол. США.

Вперше за останні роки експорт перевищив обсяг в 1 млрд. дол. США і склав 1 млрд. 147,5 млн. грн. До того ж його приріст в 29,1% значно випередив приріст імпорту, який за 2007 рік дорівнює 18,9%.

У технологічній структурі експорту області домінує високотехнологічний сектор, питома вага якого склала 50,9% від загального обсягу експортних поставок. Його зростання на 26,2% відбулось, насамперед, за рахунок: електричних машин і устаткування (на 25,5%), наземних транспортних засобів (на 21,9%), котлів, машин, апаратів і механічних пристроїв (на 43,2%), приладів і апаратів (на 26,4%), фармацевтичної продукції (на 28%). Для порівняння, в середньому по Україні частка продукції високотехнологічного сектору в експорті складає лише 18,1%.

З метою виконання завдань Регіональної програми розвитку експортного потенціалу Харківської області на 2007-2008 роки, яка є, до речі, єдиною в Україні, в минулому році було проведено 9 міжнародних виставково-презентаційних заходів в Німеччині, Чехії, Росії, Білорусії, Туреччині.

В заходах прийняли участь 111 харківських підприємств. Угод підписано на суму 386 млн. грн.

У рамках виконання Угоди про створення Єврорегіону "Слобожанщина" продовжилось розширення прикордонного співробітництва між районами Харківської та Бєлгородської областей, створення кластерних об’єднань між підприємствами будівельної, фармацевтичної, туристичної галузі двох країн.

В поточному році з метою збільшення надходжень іноземних інвестицій потрібно:

- активно сприяти підвищенню інвестиційного іміджу регіону та створенню умов для залучення інвестицій у розвиток інфраструктури Харківської області;

- забезпечити виконання програми створення "Індустріального парку "Рогань";

- сприяти участі організацій, підприємств та установ області у міжнародних виставкових заходах з метою пошуку і просування потенційних інвесторів на регіональний ринок.

В аграрному секторі економіки області у 2007 році продовжувалася активна робота щодо реалізації положень державної політики України.

Проте рік був несприятливим за погодними умовами. Засухою було пошкоджено понад 20 тис. га посівів, з них повністю загинуло 13,5 тис. га, сума збитків склала 8 млн. 521 тис. грн.

Виробництво цукрових буряків скоротилось на 32%. Було отримано 1,1 млн. тонн цукросировини, з якої на цукрозаводах вироблено 141,4 тис. тонн цукру.

Але галузь сільського господарства в цілому спрацювала краще попереднього року.

Загальне виробництво валової продукції склало 5 млрд. 337 млн. грн., що на 5,9% більше рівня 2006 року, у тому числі: в сільськогосподарських підприємствах – на 3,9%, у господарствах населення – на 7,3%. За цим показником Харківщина вийшла на друге місце по Україні після Київської області.

В рослинництві цей показник зріс на 14,8% і становить 3 млрд. 466,9 млн. грн.

Виробництво соняшнику склало рекордні 490 тис. тонн. При цьому збільшення валового збору отримано не за рахунок розширення площ, а через збільшення урожайності на 3,7 ц/га.

Усіма категоріями господарств накопано картоплі 1,1 млн. тонн, що майже на 20% більше, ніж у попередньому році, овочів зібрано 545 тис. тонн, виробництво плодів та ягід зросло в три рази.

Машинно-тракторний парк підприємств аграрного сектору значно поповнився тракторами, зернозбиральними комбайнами та іншою сільськогосподарською технікою.

Всього на ці цілі було використано 481,4 млн. грн., що в 1,9 рази більше, ніж у 2006 році.

Під урожай 2007 року проведено посів озимих та ярих культур на площі 1,6 млн. гектарів, що на 14% більше від попереднього року.

В тваринництві відбулось зменшення обсягів виробництва валової продукції на 7,5%.

Молока вироблено на 8% менше показника 2006 року, усього – 487,7 тис. тонн. Скорочення обсягів виробництва допущено у кожному сьомому сільгосппідприємстві.

І це при тому, що з обласного бюджету на фінансову підтримку виробників молока спрямовано 3,9 млн. грн., 30 племінних господарств одержали з держбюджету 5,4 млн. грн.

За минулий рік була проведена значна робота по погашенню заборгованості із заробітної плати працівникам сільського господарства.

Середньомісячний рівень заробітної плати одного штатного працівника за 2007 рік у сільському господарстві підвищився на 29,5% і склав 821 грн.

Не менш напружені завдання перед аграрним сектором економіки і на поточний рік:

- забезпечити зростання обсягів виробництва валової продукції на 3%;

- збільшити виробництво зерна – на 2,6%, цукрових буряків – на 4,5%;

- розширити площі посіву: сої – на 8%, ріпаку майже у 2,7 рази, кормових культур на 10,2%

- у тваринництві вийти на показники великотоварного виробництва відповідно до завдань Програми розвитку галузі на період до 2010 року.

У сфері будівництва 2007 рік в цілому був періодом стійкого зростання.

Продукції будівельної індустрії вироблено на 12,7% більше у порівнянні з 2006 роком, що забезпечило додаткові умови для стабільної роботи підприємств будівельної галузі.

Обсяг видобування неенергетичних матеріалів збільшився на 44% і склав 90,9 млн. грн.

Власними силами будівельних організацій області виконано будівельно-монтажних робіт на суму 2 млрд. 635 млн. грн., що на 10,3% перевищує показник 2006 року.

Найвагоміші внески у розвиток будівельного комплексу області вносять трудові колективи акціонерних товариств "Трест Житлобуд-1" та "Житлобуд-2".

Обсяг введеного в експлуатацію житла склав 537,6 тис. м2 загальної площі і вперше за останні десять років перевищив 500-тисячний рубіж.

У 2008 році потрібне закріплення цих позитивних тенденцій.

Закладена база дозволяє нам небезпідставно розраховувати на приріст виробництва будівельних матеріалів, виконання будівельно-монтажних робіт, введення в експлуатацію не менше 550 тис. м2 загальної площі житла. А також:

- відкрити станцію "Інтернаціональна" третьої черги ІІІ лінії метрополітену;

- ввести в дію органний зал Харківської філармонії;

- завершити реконструкцію східної трибуни стадіону "Металіст";

- побудувати лікарні у м. Чугуєві та смт. Дворічне;

- реконструювати "Міжнародний аеропорт Харків".

Неоднозначною у 2007 році була ситуація у житлово-комунальному господарстві.

В цілому вдалося забезпечити споживачів житлово-комунальними послугами задовільної якості.

Обсяги виробництва основних видів послуг склали:

Всього за 2007р. До відповідного періоду 2006р.
відпущено тепла 7,3 млн. Гкал 99%
реалізовано води 155,2 млн.м3 96%
пропущено стоків 150,7 млн.м3 96%
перевезено пасажирів наземним міським електротранспортом 231,2 млн.чол. 86%


Дебіторська заборгованість житлово-комунальних підприємств станом на 01 січня 2008 року збільшилась на 110,1 млн.грн. і склала 1 млрд. 35 млн. грн., в тому числі населення заборгувало 735,3 млн.грн., або 71,1%.

Кредиторська заборгованість підприємств галузі склала 1256,9 млн.грн. У порівнянні з початком року вона зросла на 343,4 млн.грн. або на 37,6%.

Загальна сума заборгованості до Пенсійного фонду України склала 18,1 млн.грн. Протягом 2007 року вона зменшилась всього на 0,7%.

Сума невиплаченої заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства склала 714,2 тис.грн. Протягом року загальну заборгованість зменшено на в 3 рази.

Середньомісячна заробітна плата зросла в 1,4 рази і склала 1258 грн.

Рівень розрахунків споживачів області за надані житлово-комунальні послуги склав: теплопостачання – 91,9%, водопостачання та водовідведення – 93%, з утримання житла – 83%.

Розрахунки за електроенергію у 2007 році склали 100,7%, в тому числі: водопровідно-каналізаційних підприємств – 100,2%, теплопостачальних – 101,4%, житлових – 98%.

Станом на 1 січня 2008 року загальна заборгованість споживачів за послуги теплопостачання складає 632,5 млн. грн., за послуги водопостачання та водовідведення – 353,3 млн. грн. Усього близько 1 млрд. грн.

Розрахунки теплопостачальних підприємств з ДК "Газ України" склали 70%. Недостатній рівень розрахунків за спожитий природний газ у Обласного комунального підприємства теплових мереж (27%), МРК "Теплоенергія" – 62%, ТОВ "Теплоквар" – 67%, КП "Харківські теплові мережі" – 69%.

Станом на 1 січня 2008 загальна заборгованість теплопостачальних підприємств перед ДК "Газ України" склала 364,3 млн. грн., в т.ч. борг КП "Харківські теплові мережі" – 306,4 млн.грн. (85%). Заборгованість КП "ХТМ" за покупне тепло ТЕЦ-5 складає 72 млн. грн. (рівень розрахунку – 76%), ТЕЦ-3 – 27,5 млн. грн. (рівень розрахунку – 104%).

Тому початок опалювального сезону фактично було зірвано в Харківському районі. Майже на місяць було затримано включення вбудованої котельні в сел.Покотилівка та виконання робіт з реконструкції котельні в сел. Васищеве.

З цієї ж причини із запізненням розпочався опалювальний сезон в Дергачівському, Чугуївському, Куп’янському, містах Чугуїв і Куп’янськ.

Котельні Краснокутського, Валківського, Богодухівського та Дворічанського районів, які знаходяться в експлуатації ТОВ "Котельні лікарняного комплексу", були включені з запізненням через недостатній рівень підготовки теплотехнічного обладнання.

Нажаль, у опалювальному сезоні 2007-2008 років не вдалося уникнути аварійних ситуацій.

Майже на добу було припинено водопостачання Олексіївського житлового масиву м. Харкова, через аварію, яка виникла 20 грудня на водоводі Ø1000 мм.

Два тижні йшла ліквідація аварійної ситуації на теплових мережах та опалювальних системах 4 гуртожитків аграрного університету ім. Докучаєва.

Протягом 10 днів йшла робота щодо ліквідації пошкоджень системи теплопостачання м.Первомайський, які відбулись внаслідок аварійного відключення мережних насосів ТЕЦ
ДП "Енергохімпром".

Хочу відзначити самовіддану роботу всіх фахівців, залучених до цієї справи.

Аналіз аварійних ситуацій на об’єктах житлово-комунального господарства та несвоєчасне включення котелень свідчить про те, що вагомою причиною є значна зношеність як трубопроводів, так і технічного обладнання.

Однак, державна бюджетна програма з ремонту і реконструкції теплових мереж і котелень у сумі 18 млн. грн. так і не була профінансована у 2007 році Урядом. І це при тому, що були проведені тендерні торги і визначені переможці. Теплопостачальні підприємства були змушені самі ремонтувати і готувати їх до роботи вже в опалювальному сезоні.

Це стосується і субвенції на відновлення роботи ліфтового господарства. Планувалося виділити 21,1 млн.грн., фактично отримано 5,3 млн.грн.

Основними завданнями у сферах житлово-комунального господарства та будівництва у 2008 році будуть:

- прискорення реалізації заходів щодо подальшого реформування та розвитку житлово-комунального господарства;

- забезпечення ефективного використання коштів цільових державних субвенцій, спрямованих на технічне переоснащення житлово-комунального господарства, та своєчасне і повне співфінансування з місцевих бюджетів;

- впровадження енергозберігаючих технологій та заходів, спрямованих на зниження питомих витрат і технологічних втрат енергоносіїв у виробництві послуг та зменшення їх собівартості;

- ліквідація монополії ЖЕКів з управління житлом та його обслуговування шляхом створення керуючих компаній, служб замовника, залучення управителів – фізичних осіб до управління та утримання будинків;

- розробка та реалізація місцевих програм "Територія якісного житла".
 
...
Просмотров: 1768 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024