Приветствую Вас Гость | RSS Понедельник
13.05.2024, 06:03
Форма входа
Главная Регистрация Вход Поиск
Меню сайта
Календарь новостей
«  Февраль 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Друзья сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 382
Статистика
Главная » 2008 » Февраль » 27 » 27.02.08 Як запровадити нові стандарти та знайти інвесторів для розвитку вітчизняних підприємств водопостачання та водовідведення?
27.02.08 Як запровадити нові стандарти та знайти інвесторів для розвитку вітчизняних підприємств водопостачання та водовідведення?
19:13

Проблеми розвитку водопровідно-каналізаційного господарства України в умовах запровадження нової державної житлової політики, спрямованої на забезпечення потреб громадян у якісних та доступних житлово-комунальних послугах стали темою обговорення на нараді під головуванням Міністра з питань житлово-комунального господарства України Олексія Кучеренка, яка відбулася у Мінжитлокомунгоспі 26 лютого.

У заході взяли участь заступники міністра з питань житлового господарства України Ірина Запатріна та Анатолій Козленко, керівники обласних і окремих міських підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, представники зацікавлених органів державної влади, громадських організацій та науковці.

Міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко окреслив завдання галузі на 2008 рік, зупинився на конкретних напрямках роботи Міністерства щодо відпрацювання системи залучення інвестицій на розвиток підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, в тому числі з урахуванням особливостей передачі їх в концесію; обґрунтував засади створення в структурі Мінжитлокомунгоспу Департаменту державного регулювання, як інструменту збалансування відносин держави, підприємств-монополістів з надання комунальних послуг та споживачів; наголосив на необхідності розробки нових підходів у тарифній політиці та залученні наукових організацій до створення й запровадження енергозберігаючих технологій; представив дані аналізу ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих на розвиток галузі у 2007 році.

В ході обговорення доповіді Міністра, із пропозиціями виступили учасники наради.

Іван Корінько, генеральний директор Державного комунального підприємства «Харківкомуночиствод» вважає за необхідне: введення пені за несвоєчасну оплату споживачами послуг з водопостачання і водовідведення; переглянути перерозподіл окремих загальнодержавних ресурсних платежів, зокрема, «екоподатку».

Володимир Хомко, директор Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства «Рівнеоблводоканал» зауважив, що діючі нині тарифи не містять повною мірою інвестиційної складової та порядком формування тарифів передбачено всього 5% на адміністративні витрати, що для підприємств є недостатнім.

Валентина Крашкіна, генеральний директор Кримського республіканського об’єднання виробничих підприємств «Кримводоканал», м.Сімферополь, підтримала позицію щодо передачі підприємств водно-каналізаційного господарства в концесію і зазначила, що перевагу в цьому процесі необхідно віддавати профільним концесіонерам-інвесторам. Вона також висловила пропозицію щодо необхідності внесення змін до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання».

Віктор Колотило, генеральний директор комунального підприємства «Виробничо-технологічне підприємство «Вода», м.Харків, наголосив, що потрібно внести зміни до законодавства в частині визнання води товаром; необхідно вжити заходів державного регулювання щодо неконтрольованого будівництва підприємствами артезіанських свердловин при наявності в зазначених населених пунктах потужностей з централізованого водопостачання; висловив занепокоєння тим, що на даний час в Україні залишилося одне підприємство з випуску хлору – «Дніпроазот».

Олександр Оглобля, директор Українського державного науково-дослідного і проектно-вишукувального інституту «УкрНДІводоканалпроект» нагадав, що згідно затверджених першочергових напрямів діяльності Міністерства кожне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства повинно розробити стратегічний план розвитку; зауважив, що нині більшість наукових та проектних організацій, які працюють над питаннями водопостачання та водовідведення, не укомплектовані кваліфікованими кадрами; наголосив на необхідності об’єднання зусиль наукових організацій щодо розробки новітніх енергозберігаючих технологій.

Присутні заслухали звіт керівників підрозділів «АК «Київводоканал» щодо розв’язання проблеми критичного стану очисних каналізаційних споруд м. Києва. Заступник міністра з питань житлово-комунального господарства України Анатолій Козленко висловив занепокоєння щодо стану мулових майданчиків Бортничської станції аерації.

Міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко, підсумовуючи результати наради, запропонував присутнім керівникам підприємств галузі посилити роботу Асоціації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства України для розгортання дієвого діалогу між центральними органами влади та підприємствами галузі, яка розвивається. Формат діалогу передбачає узагальнення пропозицій фахівців галузі, обговорення й доопрацювання законодавчих ініціатив, активізацію дій щодо впровадження нової житлової політики держави. Крім того, Міністр запропонував в рамках обміну досвідом щодо розвитку водопровідно-каналізаційної інфраструктури провести виїзне засідання на базі орендного підприємства «Інфоксводоканал», м.Одеса.

На нараді було презентовано проект стандарту житлово-комунального господарства України (СОУ ЖКГ) 42.00-35077234.ННН:2007 «Системи централізованого господарсько-питного водопостачання та комунального теплопостачання. Захист протикорозійний. Загальні вимоги та методи контролювання», який пройшов обговорювався під час науково-технічної ради Міністерства. Як зазначили Анатолій Орлов, голова наглядової ради Фонду розвитку водоочисних технологій, та Юрій Герасименко, доктор технічних наук, провідний науковий співробітник НТУУ «КПІ», які проводили презентацію, стандарт розроблено з метою забезпечення на підприємствах житлово-комунального господарства належного захисту водопровідно-каналізаційних і комунальних теплових мереж від внутрішньої корозії.

Просмотров: 1132 | Добавил: dez | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2024